3.6 Ikke-seksjonert boligeiendom

3.6.1 Full skattefrihet

Gevinst ved realisasjon av boligeiendom er ifølge sktl. § 9-3 annet ledd bokstav b fullt ut skattefri hvis skattyter har brukt hele eiendommen som egen bolig i minst ett av de to siste årene før realisasjonen finner sted/avtales. Nærmere om krav til eier- og brukstid, se pkt. 4.2 og pkt. 4.3.

Etter sktl. § 9-3 tredje ledd bokstav a er hele gevinsten også skattefri når følgende vilkår er oppfylt:

  • selgeren har brukt minst halvparten av boligeiendommen, regnet etter utleieverdien, som egen bolig
  • eventuell utleie av den øvrige delen har vært til boligformål
  • kravene til eier- og brukstid er oppfylt
  • ingen del av eiendommen er brukt i virksomhet, verken av eier eller leietaker

En boligeiendom som er delvis utleid, anses ikke som brukt i virksomhet selv om en leietaker fremleier leiligheten som ledd i egen virksomhet når fremleien av leilighetene er til boligformål.

3.6.2 Delvis skattefrihet

Har mindre enn halvparten av boligen, beregnet etter utleieverdien, vært benyttet som egen bolig, er det skattefrihet for den delen av gevinsten som etter en skjønnsmessig fordeling (basert på utleieverdien) faller på selgerens boligdel, jf. sktl. § 9-3 tredje ledd bokstav b. Forutsetningen er at kravene til eier- og brukstid er oppfylt for denne delen.

Har en del av boligen vært brukt i virksomhet i minst ett av de to siste årene før realisasjonen finner sted, enten av eieren eller leietakeren, gjelder skattefritaket bare for den delen av gevinsten som faller på selgerens boligdel, jf. sktl. § 9-3 tredje ledd bokstav b, se nærmere pkt. 9.4. Dette gjelder også hvor skattyteren har brukt mer enn halvparten av eiendommen, beregnet etter utleieverdien, som egen bolig.