10.43 Melkekvote

Melkekvote anses som et immaterielt driftsmiddel, se emnet «Driftsmiddel – immaterielt (ikke-fysisk) driftsmiddel».

Den som erverver melkekvote, må aktivere vederlaget som en investering. Melkekvoter kan avskrives hvis verdifallet er åpenbart, jf. sktl. § 6-10 tredje ledd. For øvrig gis fradrag for inngangsverdien først ved realisasjon. Om et tilfelle hvor vilkåret om åpenbart verdifall var oppfylt, se SKD 16. mai 2013 i Utv. 2014/122.

Utleie av melkekvote anses ikke som en del av jordbruksvirksomheten dersom melkeproduksjonen er nedlagt og erstattet av annen virksomhet som f.eks. kjøttproduksjon eller produksjon av grønnsaker. Vederlag for utleie av melkekvote anses i så fall som kapitalinntekt. Ved utleie av en del av melkekvoten fra gårdsbruk der melkeproduksjonen består anses utleien som en del av jordbruksvirksomheten. Vederlag for utleie av melkekvote skal i så fall inngå i grunnlaget for jordbruksfradrag og i personinntekten.

Om utleie av melkekvote i forbindelse med bortforpaktning, se emnet «Jordbruk – forpaktning»pkt. 6.2.

Gevinst ved isolert realisasjon av melkekvote kan inntektsføres i realisasjonsåret, helt eller delvis. Den delen av gevinsten som ikke er inntektsført, føres på gevinst- og tapskonto. Eventuelt tap skal føres på gevinst- og tapskonto. Se sktl. § 14-52. Er melkekvote(-r) ervervet i flere omganger og med ulik kostpris, kan skattyter selv velge hvilke kvoter som realiseres eller fra hvilken kvote det realiseres.

Gevinst/tap ved isolert realisasjon av melkekvote inngår i grunnlaget for beregning av personinntekt dersom melkekvoten anses som driftsmiddel i jordbruksvirksomheten på realisasjonstidspunktet. Om melkekvoten inngår i virksomheten eller ikke må avgjøres ut fra de alminnelige reglene om hva som hører til virksomheten, se emnet «Virksomhet – allment». Melkekvote som selges separat i forbindelse med at melkeproduksjonen legges ned anses som et driftsmiddel som har inngått i virksomheten og gevinsten skal derfor inngå i personinntekten. Dersom melkekvoten leies ut en periode før den selges separat, anses tilknytningen til virksomheten brutt dersom utleien anses som kapitalinntekt, jf. omtalen ovenfor om utleie. I så fall inngår gevinsten/tapet ikke i personinntekten. Dersom utleien anses som virksomhetsinntekt anses også gevinsten/tapet som virksomhetsinntekt og gevinsten/tapet skal i så fall inngå i grunnlaget for personinntekt.

Melkekvote som realiseres sammen med alminnelig gårdsbruk, følger reglene om realisasjon av alminnelig gårdsbruk og skogbruk, jf. sktl. § 9-13 sjette ledd og § 12-11 fjerde ledd. Se emnet «Jord- og skogbruk – realisasjon», pkt. 4.9 og emnet «Enkeltpersonforetak – beregnet personinntekt (foretaksmodellen)», pkt. 4.3.2.