1.1 Generelt

Innskuddspensjon er i utgangspunktet en sparebasert alderspensjon, jf. innskuddspensjonsloven § 2-1.

Foretak som har innskuddsbasert alderspensjon kan i tillegg tegne en egen forsikringsavtale om uførepensjon etter tjenestepensjonsloven kap. 8 eller ytelser til etterlatte etter foretakspensjonsloven kap. 7, jf. innskuddspensjonsloven § 2-4 første ledd. Premie til slik forsikring vil være fradragsberettiget etter reglene om tilskudd til tjenestepensjons- og foretakspensjonsordning.

Etter lov 21. desember 2005 nr. 124 om obligatorisk tjenestepensjon (OTP-loven) er arbeidsgiver pliktig til å ha pensjonsordning for sine ansatte, enten i form av foretakspensjon, innskuddspensjon eller som tjenestepensjon, jf. OTP-loven § 2 første ledd.

Tilsynet med arbeidsgivers plikt til å etablere og opprettholde tjenestepensjonsordning for de ansatte er fra 1. juni 2021 flyttet fra Finanstilsynet til Skatteetaten, se OTP-loven § 2 fjerde ledd. Finanstilsynet vil fortsatt være tilsynsmyndighet for at pensjonsordningene oppfyller kravene i foretakspensjon-, innskuddspensjons- eller tjenestepensjonsloven, se OTP-loven § 2 nytt femte ledd.

Innskuddspensjonsloven med forskrifter gir regler om hva en innskuddspensjonsordning kan og skal inneholde. Når avtalen er i samsvar med disse reglene, behandles den skattemessig etter reglene nedenfor. Innskudds-/tilskuddskvitteringer og meldinger til skattemyndighetene mv. skal merkes slik at det fremgår at det gjelder innskuddspensjonsordning etter loven. Foretaket (arbeidsgiver) og institusjonen, se pkt. 1.2, er ansvarlig for at pensjonsordningen er i samsvar med innskuddspensjonsloven med forskrifter, jf. innskuddspensjonsloven § 2-8 fjerde ledd. Når institusjonen betegner pensjonsordningen som innskuddspensjonsordning etter loven, kan skattemyndighetene normalt gå ut fra at den er i samsvar med de fastsatte reglene.

Innehaver (eier) av foretak hvor det ikke er ansatte har også anledning til å inngå innskuddspensjonsordning for å sikre seg selv pensjonsrettigheter, jf. innskuddspensjonsloven § 2-3 annet ledd, se pkt. 3.3. Det samme gjelder frilansere, se pkt. 3.4. Det kan også tegnes en egen forsikringsavtale om uførepensjon etter tjenestepensjonsloven kap. 8 eller ytelser til etterlatte etter foretakspensjonsloven kap. 7, jf. innskuddspensjonsloven § 2-4 tredje ledd jf. første ledd. Premie til slik forsikring vil være fradragsberettiget etter reglene om tilskudd til tjenestepensjons- og foretakspensjonsordning.

Om foretakspensjon, se emnet «Pensjon i arbeidsforhold – foretakspensjon». Om tjenestepensjon, se emnet «Pensjon i arbeidsforhold – tjenestepensjon».