4.2 Skatteposisjoner som ikke er knyttet til et formuesobjekt

4.2.1 Generelt

Skatteposisjoner som ikke knytter seg til et formuesobjekt, skal overtas av gavemottakeren hvis skatteposisjonen er knyttet til en virksomhet som gavemottakeren overtar, se sktl. § 9-7 tredje ledd jf. § 9-7 annet ledd annet punktum. Dette gjelder i den utstrekning overdrager ikke selv velger å inntektsføre skatteposisjonene etter de reglene som gjelder for dette. Giver kan f. eks. selv velge å inntektsføre en gevinst oppstått før overdragelsen i stedet for å føre denne på gevinst og tapskonto etter sktl. § 14-45 fjerde ledd. Giver kan også selv velge å inntektsføre innestående på gevinst- og tapskonto for tidligere år i stedet for at denne overtas av gavemottaker.

Om eksempler på skatteposisjoner som ikke knytter seg til et formuesobjekt, se pkt. 2.2.

Hvis virksomheten overtas skal skatteposisjonene videreføres. Dette gjelder selv om erververen nedlegger virksomheten kort tid etter overtakelsen. Bestemmelsen gjelder derimot ikke hvis virksomheten ikke drives videre etter gaveoverføringen.

Er det flere som overtar giverens virksomhet, skal skatteposisjonen overtas i et forhold som svarer til den ideelle andel av den virksomhet som overtas. Kan det påvises at en skatteposisjon er knyttet til en bestemt del av en virksomhet, skal skatteposisjonen overtas av den som overtar denne delen av virksomheten.

Årets underskudd og fremførbart underskudd fra tidligere år som er knyttet til virksomhet, kan bare videreføres av gavemottakeren hvis vedkommende overtar ansvar for hele givers gjeld i den overtatte virksomheten, jf. sktl. § 9-7 tredje ledd tredje punktum. Ansvaret for avdødes gjeld anses overtatt av skattyter når denne overfor tingretten har avgitt erklæring om å påta seg ansvaret for avdødes forpliktelser, se skifteloven § 78 første ledd. Det er ikke noe vilkår at avdøde faktisk hadde gjeld eller andre forpliktelser. Det er årets underskudd og fremførbart underskudd i virksomheten etter at overdrager selv har benyttet underskuddet mot andre inntekter som skal videreføres.

For andre skatteposisjoner i virksomhet enn underskudd, er det ikke noe vilkår for videreføring av skatteposisjonen at skattyter overtar ansvaret for gjelden.

4.2.2 Særlig om beregnet personinntekt

Ved overdragelse av virksomhet ved gave/gavesalg, skal det fastsettes personinntektsgrunnlag for giveren frem til overdragelse, se emnet «Enkeltpersonforetak – beregnet personinntekt (foretaksmodellen)», pkt. 4.9. Virksomhetsinntekt som er opptjent før overdragelsen men som tidfestes etter at overdragelsen er gjennomført, inngår i personinntektsgrunnlaget for den/de som overtar den virksomheten som inntekten knytter seg til. Tilsvarende gjelder for kostnader som var pådratt før overdragelsen men som tidfestes etterpå.

Om beregning av personinntekt se for øvrig emnet «Enkeltpersonforetak – beregnet personinntekt (foretaksmodellen)».