1 Generelt

Aksjeselskap og allmennaksjeselskap som driver rederivirksomhet mv., skattlegges i utgangspunktet etter de vanlige reglene for aksjeselskap, se emnene om aksjeselskap. Aksjeselskap og allmennaksjeselskap som oppfyller visse vilkår, kan i stedet velge å bli skattlagt etter særreglene for rederibeskatning i sktl. § 8-10 til § 8-20. Disse reglene omtales som rederiskatteordningen.

Sktl. § 8-11 stiller krav til hva slags eiendeler selskaper som faller inn under ordningen må eie (kvalifiserende eiendeler) og hva slags eiendeler slike selskaper kan eie (lovlige eiendeler). Det stilles i de fleste tilfeller også krav til at en andel av tonnasjen må være EØS-registrert (flaggkrav), jf. § 8-11 åttende og niende ledd. Nærmere om flaggkrav, se pkt. 2.4. I tillegg stilles det krav til den virksomhet som et selskap innenfor ordningen kan drive, jf. § 8-13. Selskap som oppfyller vilkårene og som ønsker å tre inn i ordningen, må gjennomføre et inntektsoppgjør etter reglene i sktl. § 8-14.

Selskaper som faller inn under ordningen er som utgangspunkt fritatt for skatteplikt på alminnelig inntekt, jf. sktl. § 8-15 første ledd. Selskapet er imidlertid skattepliktig for finansinntekter etter reglene i sktl. § 8-15, se pkt. 5.2. I stedet for å bli skattlagt for skipsfartsinntektene, ilegges selskapet en tonnasjeskatt etter sktl. § 8-16, se pkt. 5.3.

Ved utdeling fra det rederibeskattede selskapet til skattytere utenfor ordningen gjelder de ordinære skattereglene (aksjonærmodellen og fritaksmetoden), se emnene «Aksjer – utbytte» og «Fritaksmetoden». Det samme gjelder der aksjonærer utenfor ordningen realiserer aksjer i selskapet.

Selskaper som oppfyller vilkårene kan selv velge å tre ut av ordningen, jf. sktl. § 8-17 første ledd. Et selskap som trer ut av ordningen før det har gått 10 år kan ikke tre inn igjen i ordningen før 10-årsfristen er utløpt, jf. sktl. § 8-12. Selskaper som bryter visse vilkår som gjelder innenfor ordningen, må tre ut av ordningen. For noen typer brudd kan selskapet unngå å tre ut hvis vilkårene rettes innen bestemte frister.

Ved inntreden i ordningen skal det foretas et inntektsoppgjør der ubeskattet inntekt og latente gevinster på eiendeler mv. tilknyttet den skattefrie virksomheten skattlegges, se sktl. § 8-14 tredje ledd og pkt. 4. Ved uttreden foretas det ingen egen skattlegging, men sktl. § 8-17 annet ledd har regler om fastsetting av skattemessige verdier ved uttreden, se pkt. 6.3.

Rederiskatteordningen gir lavere beskatning enn de ordinære skattereglene, og ordningen anses derfor som statsstøtte etter EØS-reglene. Ordningen må godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan (ESA), og godkjenning blir vanligvis gitt for en tiårsperiode av gangen. Den siste godkjenningen ble gitt i desember 2017 og gjelder for perioden fra og med 2018 til og med 2027. I forbindelse med den siste godkjenningen ble det gjort noen endringer i regelverket med virkning fra og med inntektsåret 2018, og det ble også gitt overgangsregler.