2.12 Rapportering

Fradragsretten er betinget av at selskapet gir skattemyndighetene opplysninger om hvilke personlige skattytere som har foretatt fradragsberettigede aksjeinnskudd, jf. sktl. § 6-53 sjette ledd.

Oppstartsselskapet må foreta rapporteringen i Aksjonærregisteroppgaven (RF-1086), postene 9 og 23, med hendelsestype/transaksjonstype "Stiftelse/nyemisjon med inntektsfradrag". Når investeringen foretas av et mellomliggende holdingselskap, må holdingselskapet i sin aksjonærregisteroppgave post 23 gi samsvarende opplysninger med transaksjonstype "Fradrag for investering i oppstartsselskap". Aksjonærregisteroppgaven må leveres innen 31. januar året etter inntektsåret for at de personlige aksjonærene skal få forhåndsutfylt inntektsfradraget i sine skattemeldinger, jf. skatteforvaltningsforskriften § 7-7-4 første ledd.

Ved aksjeinnskudd inkl. overkurs som overstiger det årlige maksimumsbeløpet på kr 5 millioner kan det først foretas et innskudd/emisjon på maksimumsbeløpet. Denne rapporteres i Aksjonærregisteroppgaven (RF-1086) postene 9 og 23 med hendelsestype "Stiftelse/emisjon med inntektsfradrag. Det må også fremgå at den enkelte skattyters innskudd utgjør minst kr 30 000. Den del av aksjeinnskuddet som overstiger kr 5 millionerrapporteres med hendelsestype " Nyemisjon" i postene 9 og 23.