4.1 Intern rett

4.1.1 Bosatt/hjemmehørende i Norge

For skattyter bosatt i Norge er royaltyinntekter opptjent i utlandet skattepliktig her, jf. sktl. § 2-1 niende ledd og § 2-2 sjette ledd.

4.1.2 Bosatt/hjemmehørende i utlandet

Norsk intern rett gir i utgangspunktet ikke hjemmel for å skattlegge en utlending for royaltyinntekter fra kilder i Norge. Fra 1. juli 2021 er det imidlertid gitt regler i sktl. § 10-81 om kildeskatt på vederlag for bruk av eller retten til å bruke immaterielle rettigheter (royalty). Reglene gjelder bare hvor den som mottar royalty eller leiebetaling (kreditor) er hjemmehørende i et lavskattland. Den som betaler må være en upersonlig skattyter og være nærstående med kreditor. Om disse reglene, se emnet «Utland – kildeskatt på royalty og leiebetalinger».

Er kravet knyttet til virksomhet i Norge som utlendingen driver eller er deltaker i, vil royalty være skattepliktig som en del av den virksomhetsinntekten som skal skattlegges i Norge etter reglene om begrenset skatteplikt, jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav b, se emnet «Utland – virksomhetsinntekter», pkt. 1.1.2. I slike tilfeller gjelder ikke reglene om kildeskatt, jf. sktl. § 10-81 annet ledd bokstav b.