8 Tilordning av virksomhetsinntekt

Virksomhetsinntekt skal tilordnes (skattlegges hos) det skattesubjekt, person eller selskap, som var eier av virksomheten på det tidspunkt inntekten ble innvunnet.

Et skattesubjekt kan ikke med virkning for skattleggingen overføre en inntekt som allerede er innvunnet til et annet skattesubjekt, heller ikke i en eventuell tidsperiode mellom innvinning og tidfesting, se HRD i Utv. 1956/448 (Rt. 1956/1070).

Om et tilfelle hvor gevinst ved salg av hyttetomter dels skulle tilordnes et kirkesogn som skattepliktig etter sktl. § 2-32 første jf. annet og tredje ledd, og dels tilordnes et samarbeidende bygg- og anleggsfirma, se LRD (LE-2019-68162) i Utv. 2020/60 (Bruflat Sokn).

Om fordeling mellom ektefeller av inntekt av bedrift som tilhører den ene eller begge ektefellene, se emnet «Ektefeller, registrerte partnere og meldepliktige samboere».

Om tilordning av inntekt til aksjeselskap eller aksjonær, se emnet «Aksjeselskap mv. – allment», pkt. 4.2.

Ved realisasjon eller overføring av et enkeltpersonforetak, må en ved tilordning skille mellom inntektene i foretaket innvunnet før og etter overdragelsen. Se også emnene om enkeltpersonforetak. Om særregler for fordeling av inntekt mellom selger og kjøper i realisasjonsåret ved overdragelse av andel i selskap med deltakerfastsetting, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – realisasjon av andel».

Om hvem som skal tilordnes inntekten når skattyter er konkurs, se emnet «Konkurs». Om hvem som skal tilordnes en aktivitet, se pkt. 3.3.2.