4.19 Valutakurs

4.19.1 Generelt

Valutakursene er tilgjengelig på norges-bank.no.

4.19.2 Årsregnskapspliktige

Ved omregning av skatt samt utenlandsinntekter og -kostnader skal årsregnskapspliktige som hovedregel legge til grunn valutakursen på transaksjonstidspunktet, se FSFIN § 16-29-6 første ledd første punktum.

Transaksjonstidspunktet er tidspunktet hvor den aktuelle skattepliktige hendelsen finner sted (f.eks. overføring av aksjer eller vedtak om utbytte), og er i praksis sammenfallende med tidspunktet for tidfesting av hendelsen etter det skattemessige realisasjonsprinsippet, se emnet «Tidfesting – realisasjonsprinsippet». Årsregnskapspliktige kan i stedet velge å benytte månedlige gjennomsnittskurser i den utstrekning dette er i samsvar med norsk regnskapsrett, se FSFIN § 16-29-6 første ledd annet punktum. Med månedlig gjennomsnittskurs menes gjennomsnittskursen for den måneden da transaksjonen skal tidfestes etter realisasjonsprinsippet. Føres filialregnskap i fremmed valuta etter regnskapsloven § 3-4, skal årlig gjennomsnittskurs legges til grunn ved omregningen, se FSFIN § 16-29-6 første ledd tredje punktum. For deltakere i selskaper med deltakerfastsetting etter sktl. § 10-40 flg. og deltakere i NOKUS-selskaper etter sktl. § 10-60 flg., skal omregningen skje etter kursen ved årsskiftet, se FSFIN § 16-29-6 annet ledd.

Er en vesentlig del av utenlandsinntekten vekslet om på et annet tidspunkt og til en annen kurs enn det som følger ved omregning etter norske regler, kan det anvendes en annen kurs ved omregningen, se FSFIN § 16-29-6 fjerde ledd. Skattyter må på forespørsel kunne dokumentere at vilkårene er oppfylt.

4.19.3 Ikke-årsregnskapspliktige

Ikke-årsregnskapspliktige skal benytte valutakursen på transaksjonstidspunktet eller en årlig gjennomsnittskurs, se FSFIN § 16-29-6 tredje ledd.

Transaksjonstidspunktet er sammenfallende med det skattemessige tidfestingstidspunktet, se emnet «Valutagevinst/-tap». Med årlig gjennomsnittskurs menes gjennomsnittskursen for det året da transaksjonen skal tidfestes etter realisasjonsprinsippet. Er en vesentlig del av utenlandsinntekten vekslet om på et annet tidspunkt og til en annen kurs enn det som følger ved omregning etter norske regler, kan det anvendes en annen kurs ved omregningen, se FSFIN § 16-29-6 fjerde ledd. Skattyter må på forespørsel kunne dokumentere at vilkårene er oppfylt.