4 Særlig om utenlandske leger

Leger bosatt i utlandet som oppholder seg i Norge i kortere perioder enn ca. seks måneder, skal normalt ikke skattlegges i Norge for den del av inntekten som etter norsk internrett karakteriseres som virksomhetsinntekt, jf. NSA art.14 nr. 1 a. Dette gjelder uansett om inntekten er knyttet til virksomhet på legekontor, sykebesøk eller såkalt legevakttjeneste.

Oppholder legen seg i Norge i ett eller flere tidsrom som til sammen overstiger 183 dager i løpet av en tolvmåneders periode som begynner eller slutter i det aktuelle skatteår, kan all inntekt som regnes som virksomhetsinntekt beskattes i Norge, se NSA art. 14 nr. 1 b.

Den del av legens inntekt som etter norsk internrett anses som lønn, vil alltid være skattepliktig til Norge når legen er ansatt fast eller i vikariat ved f.eks. et norsk sykehus eller som kommunelege, se NSA art. 19 nr. 1 og art. 15 nr. 1.

Samme forståelse skal legges til grunn ved anvendelsen av tilsvarende bestemmelser i skatteavtaler Norge har med andre land. Se Sk. nr. 9/1996 i Utv. 1996/867.