3.1 Mottaker

3.1.1 Generelt

Fordel ved mottatte føderådsytelser i året er skattepliktig inntekt for mottakeren, jf. sktl. § 5-40 annet ledd. Dette gjelder både føderåd som ytes i kontanter og som naturalytelser, f.eks. som fri bolig, fri kost mv. Produkter skal verdsettes til full verdi (omsetningsverdi) uavhengig av de verdiene som er tallfestet i føderådskontrakten. Føderåd som ytes til ektefeller, skattlegges med en halvpart på hver. Føderåd inngår i beregningsgrunnlaget for minstefradraget, jf. sktl. § 6-31 første ledd bokstav b. Mottatt føderåd er personinntekt, jf. sktl. § 12-2 bokstav b. Se også emnet «Personinntekt – lønn, pensjon, introduksjonsstønad og visse trygdeytelser», pkt. 6.

Kapitalisert verdi av framtidig føderåd som selgeren skal motta, regnes ikke som vederlag ved beregning av gevinst/tap ved realisasjon av den faste eiendommen.

3.1.2 Særlig om føderådsbolig

Det er i takseringsreglene fastsatt særskilte satser for brutto leieverdi av føderådsbolig, se takseringsreglene § 3-2-4 (2020).

Leieverdiene fastsettes sjablongmessig med utgangspunkt i boligens bruksareal. «Bruksareal» i denne sammenhengen er det arealet i boligen som er innredet til boligformål. Dette inkluderer kott, ganger, vindfang mv. og innredede rom i kjeller og loft (for eksempel vaskerom, stue, soverom mv.). Det er bare areal innenfor en takhøyde på 1,9 m som teller med. For øvrig er det uten betydning om bare deler av boligen faktisk benyttes.

For inntektsåret 2020 gjaldt følgende satser, se takseringsreglene § 3-2-4 (2020):

Bruksareal

Leieverdi

Over 100 kvm

kr 31 000

60 – 100 kvm

kr 23 300

Under 60 kvm

kr 15 500

Satsene for 2021 fastsettes i takseringsreglene for 2021.

Finnes ikke bade-/dusjrom eller wc, reduseres verdien med 25 %. I de tilfellene hvor ny eier og tidligere eier (føderådsyter og føderådsmottaker) deler en boenhet hvor føderådsmottaker har borett (bor i samme leilighet) i en bolig på eiendommen, er verdien av boretten fortsatt skattepliktig for føderådsmottaker. I slike tilfeller skal den verdien som er beregnet med utgangspunkt i takseringsreglene § 3-2-4, reduseres med 40 %. Føderådsyter gis forholdsmessig fradrag (60 %) for kostnadene (drift og vedlikehold) på boligen.