3.4 Krav til eiertid

3.4.1 Generelt

Fradragsretten er betinget av at skattyteren beholder alle aksjene i minst tre kalenderår etter utløpet av det kalenderåret aksjeselskapet eller kapitalforhøyelsen er registrert i Foretaksregisteret, jf. sktl. § 6-53 femte ledd første punktum. Hvor aksjeinvesteringen er foretatt av et mellomliggende selskap, se pkt. 3.2, gjelder tilsvarende bindingstid for det mellomliggende selskap, jf. sktl. § 6-53 femte ledd fjerde punktum. Samme bindingstid gjelder også for skattyters eierandel i det mellomliggende selskap, jf. sktl. § 6-53 femte ledd femte punktum. Om enkelte tilfeller av overdragelse, se nedenfor.

Overdras én eller flere av aksjene som har gitt grunnlag for fradragsrett før utløpet av eiertiden, mister skattyteren retten til hele fradraget. Skattefastsettingen må da endres for det året fradrag er gitt, enten av skattyter ved endring av egenfastsettingen etter sktfvl. § 9-4 eller av skattekontoret etter sktfvl. § 12-1. Dette gjelder også hvis skattyter overdrar slike aksjer i oppstartselskapet til et aksjeselskap som selv kunne gjort aksjeinnskudd i det samme selskapet, jf. sktl. § 6-53 tredje ledd.

3.4.2 Gaveoverføring

Overdras aksjer ved gave eller gavesalg, anses aksjene ikke lenger å være i behold. Dette gjelder selv om det ved overføringen gjelder kontinuitet etter sktl. § 10-33, se Prop. 1 LS (2016-2017) pkt. 2.3.6 s. 13. Forskudd på arv anses som gave.

3.4.3 Overføring mellom ektefeller

Overføring av aksjer mellom ektefeller mens ekteskapet består har ingen skattemessige konsekvenser, og medfører ikke i seg selv brudd i eiertiden. Dette gjelder selv om aksjene blir særeie for den annen ektefelle. Det anses imidlertid som brudd i eiertiden hvis aksjene ved separasjon eller skilsmisse overtas av den ektefellen som ikke har foretatt aksjeinnskuddet, se Prop. 130 LS (2016-2017) pkt. 2.3.6 s. 13. Dette gjelder uavhengig av formuesordningen mellom ektefellene.

3.4.4 Overføring av aksjer ved arv eller uskifte

Overføring av aksjer ved arv eller uskifte anses ikke som brudd i eiertiden, se Prop. 130 LS (2016-2017) pkt. 2.3.6 s. 13. Tilsvarende gjelder hvis uskifteboet skiftes mens lengstlevende er i live. I slike tilfeller gjelder reglene om skattemessig kontinuitet i sktl. § 10-33, se emnet «Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet». Arvingen/gjenlevende ektefelle/dødsboet vil da overta avdødes skatteposisjoner knyttet til aksjene.

Hvis arvingen/gjenlevende ektefelle/dødsboet overdrar aksjene før bindingstiden er ute, må fradraget for aksjeinnskuddet i oppstartsselskapet tilbakeføres ved endring av skattefastsettingen for avdøde etter sktfvl. § 12-1. Fristen for å ta opp saken til endring er i utgangspunktet to år, regnet fra utgangen av det kalenderåret hvor overføringen skjedde, se sktfvl. § 12-6 tredje ledd jf. sktfvl. § 12-7. Se for øvrig Skatteforvaltningshåndboken. Arvingene/gjenlevende ektefelle/dødsboet kan ikke skattlegges for det beløpet som arvelateren har fått fradrag for etter sktl. § 6-53 første ledd.

3.4.5 Fusjon og fisjon

Hvor oppstartsselskapet deltar i en fusjon eller fisjon etter sktl. kapittel 11, anses det ikke som brudd i eiertiden om aksjene i oppstartsselskapet innløses og erstattes med aksjer i det overtakende selskapet, ev. det overtakende selskapets morselskap.

Det anses heller ikke som brudd i eiertiden om aksjer overføres fra et mellomliggende selskap som har foretatt aksjeinvesteringen, til et overtakende selskap ved en skattefri fusjon eller fisjon etter sktl. kapittel 11.

3.4.6 Aksjebytte

Hvor aksjer i oppstartsselskapet eller i det mellomliggende selskap byttes om i aksjer i et annet selskap i andre tilfeller enn de som er nevnt i emnet «Aksjer – aksjebytte», anses dette som brudd i eiertiden. Dette gjelder selv om aksjebyttet skjer til kontinuitet etter sktl. § 11-11 fjerde eller femte ledd.

3.4.7 Innløsning av aksjer ved oppløsning av selskap og innløsning av enkeltaksjer

Aksjene i oppstartsselskapet eller det mellomliggende selskap, anses ikke å være i behold når aksjene er innløst ved oppløsning av selskapet.

Frivillig oppløsning av et mellomliggende selskap som har foretatt aksjeinnskuddet medfører likevel ikke brudd på eiertidskravet i sktl. § 6-53 femte ledd første punktum, dersom de personlige skattyterne overtar aksjer i oppstartsselskapet i samme forhold som de eide aksjer i det mellomliggende selskapet.

Eiertiden avbrytes som utgangspunkt hvor aksjer i oppstartsselskapet eller i det mellomliggende selskapet innløses ved en partiell likvidasjon. Ved innløsning av enkeltaksjer i oppstartsselskapet, vil det være avgjørende hvilke aksjer som anses realisert, se pkt. 3.4.14.

Foretas det en innløsning av enkeltaksjer i oppstartsselskapet eller det mellomliggende selskap uten at eierforholdene endres, anses dette ikke som realisasjon, men kan anses som utdeling fra selskap til investor, se pkt. 3.5.

3.4.8 Utflytting og innflytting av selskap

Ved utflytting av selskap fra Norge, anses aksjene i selskapet som realisert på det tidspunktet skatteplikten til Norge opphører, eller da selskapet blir hjemmehørende i en annen stat etter skatteavtale, jf. sktl. § 10-37 tredje ledd. Som utgangspunkt anses aksjene da ikke lenger for å være i behold.

Aksjene i oppstartsselskapet eller det mellomliggende selskap som foretok aksjeinnskuddet anses å være i behold hvis selskapet blir hjemmehørende i en stat innenfor EØS, med mindre det er et lavskatteland innenfor EØS, og selskapet etter flyttingen ikke er reelt etablert og ikke driver reell økonomisk aktivitet der.

Om skattlegging av aksjonærene ved utflytting av selskap, se nærmere emnet «Utland – utflytting av selskap fra Norge», pkt. 2.

3.4.9 Endring av aksjeklasse

Endring av klassifisering av aksjer, f.eks. fra A-aksjer til B-aksjer anses ikke som realisasjon, se emnet «Realisasjonsbegrepet», pkt. 3.2.6. Dette medfører heller ikke brudd i eiertiden.

3.4.10 Aksjespleis

Aksjespleis uten at eierposisjonene endres, anses ikke som realisasjon, se emnet «Realisasjonsbegrepet», pkt. 3.2.6. Dette medfører heller ikke brudd i eiertiden.

3.4.11 Konkurs i oppstartsselskapet

Det innebærer ikke brudd på eiertiden at aksjene går tapt ved konkurs i oppstartsselskapet.

3.4.12 Konkurs hos personlig investor

Det innebærer ikke brudd i eiertiden etter sktl. § 6-53 femte ledd, om personlig investor går konkurs og aksjene overføres til konkursboet.

3.4.13 Konkurs i det mellomliggende selskap som foretok aksjeinnskuddet

Konkurs i et mellomliggende selskap som har foretatt aksjeinnskudd etter sktl. § 6-53 tredje ledd, anses ikke i seg selv som brudd på eiertiden.

3.4.14 Hvilke aksjer anses overdratt

Overdras aksjer i selskapet i løpet av treårsperioden og skattyter eller det mellomliggende selskap både har gjort innskudd med rett til fradrag og innskudd uten rett til fradrag, anses de aksjer som ikke gir rett til fradrag for å være realisert først, jf. sktl. § 6-53 femte ledd annet punktum. FIFU-prinsippet i sktl. § 10-36 gjelder ikke hvor aksjer som har gitt rett til fradrag realiseres før utløpet av treårsperioden. FIFU-prinsippet gjelder på vanlig måte hvis aksjer realiseres etter utløpet av treårsperioden. Om FIFU-prinsippet, se emnet «Aksjer – realisasjon», pkt. 4.1.

Er aksjeinvesteringen foretatt av et mellomliggende selskap, gjelder FIFU-prinsippet på vanlig måte for aksjene som den personlige aksjonæren eier i det mellomliggende selskapet.