2.5 Fastsettingsstadiet

2.5.1 Skatt på alminnelig inntekt

Innvilges skattyter offentlig eller privat pensjon, eller trygdeytelse som utbetales gjennom trygdemyndighetene i henhold til lov med tilbakevirkende kraft, skal skatten beregnes til det beløpet som skatten ville ha utgjort om pensjons- eller trygdebeløpene var blitt skattlagt i de år utbetalingene refererer seg til. Dette gjelder likevel bare når skattyteren har skattemessig fordel av det, jf. FSFIN § 14-3-1.

Slik skatteberegning er ikke aktuelt hvor det ikke skal foretas noen etterbetaling. Dette gjelder f.eks. hvor uføretidspunktet fastsettes tilbake i tid, mens det i perioden er utbetalt sykepenger, arbeidsavklaringspenger, rehabiliteringspenger- eller attføringspenger eller midlertidig uførepensjon (for tidspunktet før de ble erstattet av arbeidsavklaringspenger).

2.5.2 Avgifter til folketrygden

Trygdeavgift skal omberegnes på tilsvarende måte som skatt på alminnelig inntekt, se pkt. 2.5.1.

2.5.3 Trinnskatt

Trinnskatt skal omberegnes på tilsvarende måte som skatt på alminnelig inntekt, se pkt. 2.5.1, og personinntekt fastsettes dermed på ny.

2.5.4 Pensjonspoeng

Pensjonspoengene fastsettes på grunnlag av samlet utbetaling for utbetalingsåret (inklusiv etterbetaling) og blir ikke omberegnet.

2.5.5 Fastsettingen for etterbetalingsåret

Skatten beregnes av samlet inntekt, som inneholder både pensjon opptjent i utbetalingsåret og etterbetaling for tidligere år. Dersom skattlegging av etterbetalingen for hvert av årene den gjelder gir lavere skatt, trekkes differansen fra i skatteoppgjøret.

Gjelder det ektefeller skal hele mindreskatten tilordnes den pensjonsberettigede ektefelle.

Er etterbetaling foretatt for begge ektefeller, må mindreskatten fordeles mellom dem.

2.5.6 Skatteoppgjøret

Skatteoppgjørsblanketten vil vise den inntekt som er utbetalt i inntektsåret, og skatten på denne inntekten.

Den samlede mindreskatten blir trukket fra i summen av de ordinære skatter på formue og inntekt, samt trygdeavgift, med tekst «Korrigering pga. etterbetalt pensjon/trygdeytelser for tidligere år».

Unntaksvis kan mindreskatten overstige sum av skattene for siste inntektsår. Eventuelt overskytende beløp skal utbetales skattyteren.