3.4 Realisasjon

Gevinst ved realisasjon av forretningsverdi er skattepliktig. Dette gjelder uansett om forretningsverdien er ervervet eller opparbeidet selv. Tap ved realisasjon av forretningsverdi er fradragsberettiget. Fradrag for tap vil i praksis bare være aktuelt for forretningsverdi som er ervervet, da egenopparbeidet forretningsverdi ikke vil ha noen skattemessig inngangsverdi. Realisasjon vil normalt skje ved salg, herunder gavesalg, eller når forretningsverdien er endelig tapt, f.eks. ved at virksomheten opphører. Forutsetningen for tapsfradrag er at skattyter har en rest skattemessig inngangsverdi, som da vil utgjøre tapet.

Ved enhver realisasjon av forretningsverdi skal vederlaget nedskrives på saldogruppe b i den utstrekning beløpet ikke inntektsføres i realisasjonsåret. Dette gjelder også for ikke-avskrivbar forretningsverdi, herunder egenopparbeidet forretningsverdi, og selv om skattyter tidligere ikke har hatt noen avskrivbar forretningsverdi og derfor ikke har opprettet noen saldo på saldogruppe b, jf. sktl. § 14-44 annet ledd. Det er derfor ikke nødvendig å skille mellom hvilken del som er ervervet og hvilken del som er egenutviklet. Har den realiserte forretningsverdien en inngangsverdi som ikke er gått inn på saldogruppe b, skal vederlaget reduseres med inngangsverdien før eventuelt overskytende beløp overføres til saldogruppe b og etablerer en negativ saldo. Om når dette er aktuelt, se pkt. 3.3.2.

Fører nedskrivingen med vederlaget til en negativ saldo, skal denne overføres gevinst- og tapskontoen, jf. sktl. § 14-44 tredje ledd annet punktum. Er vederlaget nedskrevet på en saldo for avskrivbar forretningsverdi, og saldoen fortsatt er positiv etter nedskrivingen (tom positiv saldo), kan det fortsatt avskrives på denne. Dette gjelder selv om selgeren har opphørt med virksomheten.