1.2 Intern rett, bosatt i utlandet

1.2.1 Generelt

For personer som oppholder seg midlertidig i Norge uten at de blir skattepliktig som bosatt her, er inntekt av lønnsarbeid skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d dersom alle følgende fire vilkår anses oppfylt

  • vedkommende oppebærer lønn eller annen godtgjørelse fra kilder i Norge («herværende kilder»)
  • godtgjørelsen gjelder personlig arbeid
  • arbeidet er utført i Norge, og
  • arbeidet er utført i privat eller offentlig tjeneste, dvs. i en annens tjeneste. (For inntekter av virksomhet, se emnet «Utland – virksomhetsinntekter».)

Skatteplikten omfatter lønn og annen godtgjørelse i tjeneste, herunder honorarer, tantieme, provisjoner, tips og lignende ytelser som er opptjent ved arbeid i Norge og tidfestet mens vedkommende oppholdt seg her, jf. sktl. § 14-3 første ledd. Om forskuddsbetaling før innflytting/arbeidsoppholdets begynnelse og etterbetaling etter utflytting/arbeidsoppholdets slutt, se pkt. 1.3.

Honorar eller godtgjørelse for oppdrag utenfor tjenesteforhold er ikke skattepliktig etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d. Honorar, f.eks. for avisartikkel eller gjesteforelesning er derfor ikke skattepliktig når det ikke er opptjent i tjenesteforhold eller ikke er virksomhetsinntekt for mottakeren.

Vilkåret om at lønn eller godtgjørelse må komme fra kilder i Norge, er alltid oppfylt når arbeidsgiveren, norsk eller utenlandsk, er skattepliktig til Norge som person bosatt eller selskap hjemmehørende her i landet (jf. sktl. § 2-1 første ledd og § 2-2 første ledd) eller driver skattepliktig virksomhet her i landet (jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav a og b). Det er ikke avgjørende hvor lønnen er utbetalt fra. Om fradrag for kostnader, se pkt. 12.2.

1.2.2 Kildeskatt på lønn

Utenlandske arbeidstakere kan, på visse vilkår, skattlegges i en kildeskatteordning for lønnsinntekter. Kildeskatteordningen omfatter i utgangspunktet personer som har begrenset skatteplikt til Norge for inntekt som er skattepliktig etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d-f og § 2-3 annet ledd. Også skattyter som i løpet av inntektsåret blir skattemessig bosatt i Norge etter sktl. § 2-1, kan skattlegges i kildeskatteordningen til og med dette året såfremt visse vilkår er oppfylt. Om kildeskatt på lønn, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

1.2.3 Au pair mv.

En au pair anses som arbeidstaker og ytelsene vedkommende mottar under oppholdet i Norge er skattepliktig, jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav d. Dette gjelder både kontante ytelser og naturalytelser slik som fordel ved helt eller delvis fri kost og losji. Dette gjelder også for personer som har fått arbeidstillatelse i Norge etter den særskilte ordningen for au pair.

1.2.4 Lønn fra den norske stat

Personer som anses skattemessig bosatt utenfor Norge, er skattepliktige til Norge for lønn fra den norske stat, jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav g. Bestemmelsen gjelder bare lønn for arbeid som utføres i utlandet. Skatteplikten gjelder bare fellesskatt til staten og trinnskatt, jf. sktl. § 2-36 tredje ledd og SSV § 3-5 annet ledd. Det skal ikke svares skatt til kommune og fylkeskommune av slik inntekt. Om plikten til å betale trygdeavgift, se emnet «Personinntekt – trygdeavgift/pensjonspoeng».

Lønn for arbeid utført i Norge under midlertidig opphold her skattlegges etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d.

Godtgjørelse som utbetales norske tjenestemenn i utlandet til dekning av økte levekostnader (utenlandstillegg), er skattefri, se sktl. § 5-15 første ledd bokstav d. Dette gjelder også om tjenestemannen anses bosatt i utlandet. Skattefritaket gjelder også forhøyet utenlandstillegg for medfølgende ektefelle eller samboer.

Skattyter skal ved beregning av grunnlaget for fellesskatt til staten ha fradrag for alle kostnader knyttet til inntekter som skattlegges i Norge, samt for kostnader som ikke er knyttet til noen inntekt, etter de samme reglene som for personer bosatt i Norge.

Om fastsetting av personfradrag, se emnet «Personfradrag», pkt. 3.6.

Minstefradrag beregnes av den skattepliktige lønnsinntekten og fratrekkes i grunnlaget for beregningen av fellesskatt til staten på denne.

1.2.5 Arbeidsutleie

Arbeidstakere bosatt i utlandet som stilles til rådighet for andre (utleies) for å utføre arbeid her i riket, blir skattepliktig til Norge for lønnsinntekten fra første dag, jf. sktl. § 2-3 annet ledd. Skatteavtalene begrenser ikke skatteplikten selv om arbeidstakeren oppholder seg her under 183 dager i en periode på tolv måneder. Dette gjelder selv om arbeidstakerens lønn ikke utbetales direkte fra norske kilder, jf. ovenfor. Med «stilles til rådighet for andre» menes at en utleier stiller arbeidstakere til disposisjon for å utføre arbeid i en annens (oppdragsgiver) virksomhet og at utleieren ikke har ansvar for og heller ikke bærer risikoen for arbeidsresultatet.

Spørsmålet om en arbeidstaker skal anses utleid til oppdragsgiver eller utfører arbeidet for sin ordinære arbeidsgiver, må avgjøres ut fra en samlet vurdering. Bl.a. vil følgende momenter tale for at det er et utleieforhold:

  • den overordnede ledelse av arbeidet utføres av oppdragsgiveren
  • arbeidet utføres på en arbeidsplass som disponeres av oppdragsgiveren, og som han har ansvaret for
  • godtgjørelsen til utleieren beregnes etter medgått tid eller under hensyn til annen sammenheng mellom godtgjørelsen og den lønnen arbeidstakeren mottar
  • det vesentligste av arbeidsredskap og materiell stilles til disposisjon av oppdragsgiveren, og
  • utleieren ikke ensidig bestemmer antall arbeidstakere og de kvalifikasjoner disse skal ha.

Om fradrag for kostnader, se pkt. 12.2.

1.2.6 Utenlandske artister

Om utenlandske artister, se pkt. 4.2.