1 Generelt om individuell sparing til pensjon

Personlige skattytere som har fylt 18 år kan inngå avtale om individuell sparing til pensjon. Det kan gis fradrag for premie, innskudd og kostnader knyttet til administrasjon av avtaler om individuell sparing til pensjon med inntil kr 40 000 per år, jf. sktl. § 6-47 første ledd bokstav d. Utbetalinger fra avtaler om individuell sparing til pensjon er skattepliktig som kapitalinntekt etter sktl. § 5-20 annet ledd bokstav c.

Det kan ikke lenger inngås nye IPS-avtaler, men eksisterende IPS-avtaler kan videreføres. Se lov om individuell pensjonsordning § 1-1 a. Velger skattyter å fortsette sparingen i IPS-ordningen, gjelder maksimumsbeløpet for fradrag på kr 40 000 samlet for IPS-ordningen og ordningen om individuell sparing til pensjon. Nærmere om IPS-ordningen, se emnet «Pensjon – individuell pensjonsordning (IPA og IPS)».

Skattereglene vedrørende ordningen om individuell sparing til pensjon bygger på reglene om skattlegging i IPS-ordningen, men med følgende forskjeller:

  • ordningen gjelder bare individuelle pensjonsspareavtaler, ikke pensjonsforsikringsavtaler
  • årlig fradragsberettiget beløp er kr 40 000 per person
  • uttak fra ordningen skal bare skattlegges som alminnelig inntekt og ikke som personinntekt med trinnskatt og trygdeavgift

I FSFIN § 6-47-1 til § 6-47-17 er det gitt nærmere regler om ordningen og hva en slik pensjonsavtale kan og skal inneholde. Det skal fremgå av avtalevilkårene, kvitteringer for innbetalt innskudd, vederlag for eventuell forsikring knyttet til avtalen, vederlag for administrasjon av avtalen, vederlag for forvaltning av årets innskudd samt av meldinger til skattemyndighetene at dokumentene gjelder avtale om individuell sparing til pensjon etter sktl. § 6-47 første ledd bokstav d, se FSFIN § 6-47-16 første ledd. Institusjonen er ansvarlig for at opplysninger som fremgår av de nevnte dokumentene er riktige, se FSFIN § 6-47-16 annet ledd. Når slik betegnelse er benyttet, kan skattemyndighetene normalt gå ut fra at pensjonsavtalen er i samsvar med reglene om individuell sparing til pensjon i sktl. § 6-47 første ledd bokstav d og FSFIN § 6-47-1 til § 6-47-17. Slike pensjonsspareavtaler følger skattereglene nedenfor.