8.2 Skatteavtale

8.2.1 Sykepenger mv. utbetalt av trygdemyndighetene

Noen skatteavtaler regulerer beskatningsretten til utbetalinger i henhold til sosiallovgivningen i skatteavtalens bestemmelse om pensjon. Dette omfatter bl.a. sykepenger, arbeidsavklaringspenger, foreldrepenger og dagpenger under arbeidsløshet. Se f.eks. NSA art. 18.

Sykepenger, arbeidsavklaringspenger, foreldrepenger og dagpenger under arbeidsløshet som utbetales av Arbeids- og velferdsetaten (NAV) til person bosatt i et annet nordisk land, kan etter NSA art. 18 nr. 1 skattlegges i Norge.

Sykepenger, foreldrepenger og dagpenger under arbeidsløshet som utbetales av trygdemyndighetene i et annet nordisk land til person bosatt i Norge, kan etter NSA art. 18 også skattlegges i utbetalingsstaten. For å unngå dobbeltbeskatning kan skattyter kreve kreditfradrag for den betalte utenlandske skatten. Om forebygging av dobbeltbeskatning gjennom kreditmetoden, se emnet «Utland – unngåelse av dobbeltbeskatning», pkt. 4.

Når skatteavtalen ikke uttrykkelig regulerer utbetalinger i henhold til sosiallovgivningen, omfattes sykepenger mv. av bestemmelsen om «annen inntekt». Retten til å skattlegge "annen inntekt" er i skatteavtalene normalt forbeholdt bostedsstaten. Etter noen skatteavtaler kan ytelsene også skattlegges i utbetalingsstaten.

8.2.2 Sykepenger mv. utbetalt av arbeidsgiver

Sykepenger utbetalt i arbeidsgiverperioden vil i skatteavtale være regulert av bestemmelsen om lønn, se NSA art. 15 for sykepenger utbetalt av privat arbeidsgiver og art. 19 for sykepenger utbetalt av offentlig arbeidsgiver. Sykepenger og foreldrepenger som utbetales av arbeidsgiver, og som refunderes av NAV, skal behandles som om ytelsen var utbetalt av trygdemyndighetene, se pkt. 8.2.1. Utbetalinger av sykepenger og foreldrepenger utover de beløp som refunderes av NAV etter folketrygdloven, behandles som lønnsinntekt.

Nærmere om skatteplikten for lønnsinntekt, se pkt. 1 til og med pkt. 5.