2.1 Generelt

Fradragsretten omfatter bl.a.

  • reisekostnader for skattyteren selv og hans husstand. Er reisen foretatt innenlands med egen privatbil, beregnes fradragets størrelse etter de kilometersatser som anvendes når en privatbil brukes noe i yrket, se emnet «Bil – fradrag for bilkostnader».
  • kostnader til flytting av innbo og løsøre, herunder kostnader til pakking, emballasje, nødvendig lagerleie, særskilt forsikring av innbo mv. under transport og lagring mv.
  • renholds- og oppryddingskostnader
  • karantenekostnader for kjæledyr
  • kostnader til montering av oppvaskmaskin mv. i den nye boligen

Det kan kreves fradrag for reisekostnader mv. i forbindelse med besiktigelse, overtakelse og tilflytting til den nye boligen, samt reisekostnader i forbindelse med konferanser om den nye stillingen Det samme gjelder reisekostnader mv. i forbindelse med forsøk på å erverve ny bolig på det nye arbeidsstedet. Kostnader som skal aktiveres som en del av kostprisen på den nye boligen som f.eks. meglerprovisjon, tinglysningsgebyr og dokumentavgift, vil ikke komme til fradrag. Det samme gjelder kostnader til påkostning på den nye boligen.

Flyttekostnadene må kunne dokumenteres eller sannsynliggjøres på annen måte. For lønnstakere og pensjonister inngår kostnadene i minstefradraget.

Merkostnader til kost og losji i forbindelse med overnatting under flyttingen gis det fradrag for etter samme regler som for merkostnader ved yrkesreiser/opphold utenfor hjemmet. Tilsvarende gjelder ved overnatting i forbindelse med konferanse/intervju om en ny stilling. Slike kostnader inngår ikke i minstefradraget. På samme måte gis det fradrag for familieforsørgers merkostnader til kost og losji på det nye stedet dersom familien ikke har kunnet flytte samtidig, se emnet «Merkostnader – kost og losji ved overnatting utenfor hjemmet».

Om fradragsrett for kostnader i forbindelse med intervju mv. hvis en ikke får stillingen, se emnet «Kostnader – allment om fradrag», pkt. 6.6.1.