3.4 Dekning av kostnadene

3.4.1 Generelt

Kostnadene må være dekket av skattyteren selv.

3.4.2 Arbeidsgivers tilskudd til barnehage

I visse tilfeller skal arbeidstaker skattlegges for arbeidsgivers tilskudd til barnehage, se emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 6.4. Beløpet som skattlegges, anses som kostnad til pass og stell av barn i tillegg til foreldrenes egenbetaling.

3.4.3 Offentlige tilskudd/stønader

  • Skattefrie ytelser etter folketrygdloven som dekker kostnader som omfattes av foreldrefradraget, må hensyntas ved fastsetting av størrelsen på fradraget. Enslige foreldre som mottar stønad for barnepass, kan bare gis foreldrefradrag i den utstrekning kostnadene til barnepass overstiger stønaden.
  • Stønad til livsopphold etter lov 18. desember 2009 nr. 131 om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen (Sosialtjenesteloven) reduserer ikke fradragsberettigede kostnader som omfattes av foreldrefradraget. Dette gjelder selv om stønaden er gitt til dekning av slike kostnader, se også emnet «Trygdeytelser og andre sosiale ytelser», pkt. 2.3.

3.4.4 Kontantstøtte til småbarnsforeldre

Mottatt kontantstøtte til småbarnsforeldre skal ikke redusere kostnadene som inngår i foreldrefradraget, se FIN 4. november 1998 i Utv. 1999/208.