2.10 Fradrag når reiselengden for arbeidsreiser og besøksreiser i inntektsåret overstiger 50 000 km

2.10.1 Generelt

Overstiger den samlede reiselengden for arbeidsreiser (reiser hjem/fast arbeidssted) og besøksreiser til hjemmet 50 000 km i inntektsåret, gis det i utgangspunktet standardisert avstandsfradrag beregnet etter kr 0,76 per km for den overskytende avstanden, jf. FSFIN § 6-44-1 første ledd annet punktum og forskuddsmeldingen 2021. Reisestrekning hvor skattyteren ikke krever fradrag beregnet etter sats per kilometer, skal ikke inngå i de 50 000 km. Dette vil f.eks. omfatte:

  • reisestrekning med ferge når skattyteren i stedet krever fradrag for kostnader med bil på fergen
  • besøksreise med fly, når skattyteren i stedet krever fradrag for kostnader til flybillett
  • strekning hvor transporten besørges av arbeidsgiver.

I den grad skattyter for den samlede reiseavstanden kan dokumentere høyere totale transportkostnader (ekskl. bom, ferge mv.) enn standard avstandsfradrag, gis det fradrag for disse transportkostnadene, jf. FSFIN § 6-44-1 annet ledd. Dette fradraget skal likevel begrenses til kr 1,56 per km for den totale reiseavstanden. Om hvilke kostnader som inngår i de totale transportkostnadene, se nedenfor.

Eksempel
Total reiselengde til arbeidsreiser i løpet av året er 60 000 km
Maksimalt fradrag for faktiske transportkostnader
kr 1,56 x 60 000
=
kr 93 600
Standardfradrag for total reiselengde
kr 1,56 x 50 000
=
kr 78 000
kr 0,76 x 10 000
=

kr 7 600

Sum standardfradrag
kr 85 600
Dersom de dokumenterte kostnadene er:
Vil avstandsfradrag før bunnfradrag bli:
kr 100 000
kr 93 600
kr 89 000
kr 89 000
kr 60 000
kr 85 600

Fradrag kan uansett ikke gis for beløp som overstiger kr 97 000 i året, og er begrenset til den delen av beløpet som overstiger kr 23 900, jf. sktl. § 6-44 første ledd siste punktum. Maksimalt effektivt fradrag blir etter dette kr 73 100 (kr 97 000 – kr 23 900). Eventuelle kostnader til bompasseringer og ferge inngår også i denne beløpsbegrensningen. Se for øvrig pkt. 2.3.1.

2.10.2 Hvilke kostnader som inngår i fradraget

Det er bare de faktiske transportkostnadene som skal medregnes ved beregningen av størrelsen på fradraget når kostnadene overstiger det standardiserte avstandsfradraget. Dette gjelder f.eks. billett på buss og bane og kostnader til bruk av bil (se nedenfor). Det samme gjelder for fergekostnader der disse ikke kan fradras i tillegg til avstandsfradraget, f.eks. fordi skattyter har valgt å bruke avstandsfradraget på fergestrekningen. Eventuelle kostnader som er fradragsberettiget i tillegg til/som alternativ til det valgte avstandsfradraget, skal ikke regnes med. Dette kan f.eks. være bompenger og kostnader til fergereise.

Andre kostnader som kostutgifter, kostnader til lugar på ferge/båt eller sovekupe på tog osv. under reisen anses ikke som transportkostnader, men kommer eventuelt til fradrag utenom avstandsfradraget, se emnet «Merkostnader – kost og losji ved overnatting utenfor hjemmet».

Parkeringskostnader er ikke transportkostnader og inngår derfor ikke i de faktiske kostnadene.

2.10.3 Bil, bruk av egen privatbil

Bruker skattyter egen privatbil som også brukes til annen kjøring enn arbeidsreise, finnes de fradragsberettigede transportkostnadene ved en forholdsmessig fordeling av de faktiske kostnadene, herunder verdiforringelse. Sum faktiske kostnader inkl. fastsatt verdiforringelse fordeles ut fra faktisk antall kilometer kjørt til og fra arbeid samt eventuelle besøksreiser, i forhold til totalt kjørt distanse i året. Dette gjelder selv om standardfradraget beregnes på grunnlag av en kortere reisestrekning med rutegående transportmiddel.

Bilkostnadene må dokumenteres med bilregnskap basert på bilag som skal kunne framlegges. Totale bilkostnader settes til faktiske kostnader, f.eks. kostnader til drivstoff, service, forsikring, trafikkforsikringsavgift, piggdekkavgift mv. Kostnadene skal tillegges en beregnet verdiforringelse basert på 17 % saldoavskrivninger med utgangspunkt i bilens listepris som ny.

For bil eid deler av året avkortes beregnet verdiforringelse med antall tolvtedeler slik at kostnaden fastsettes på grunnlag av hvor mange hele måneder skattyter har eid bilen.

2.10.4 Bil, bruk av egen yrkesbil eller arbeidsgivers bil

Skattyteren får ikke fradrag utover standardfradraget (utover kr 0,76 per km for kjøring som overstiger 50 000 km) for faktiske utgifter når han bruker egen yrkesbil eller arbeidsgivers bil til reise mellom hjem og fast arbeidssted.

2.10.5 Kameratkjøring

Ved kameratkjøring skal kostnadene fastsettes ut fra det den enkelte har betalt.

2.10.6 Reisetilskudd fra folketrygden

Reisetilskudd etter ftrl. § 8-14 til dekning av nødvendige ekstra kostnader ved reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise) er ikke skattepliktig. Tilsvarende gjelder for tilleggsstønad til reise som skattyter mottar etter ftrl. § 11 A-4 under gjennomføring av arbeidsrettet tiltak. Tilskudd skal likevel redusere de faktiske kostnadene, når skattyter velger fradrag for faktiske kostnader i stedet for det standardiserte avstandsfradraget ved årlig reiselengde over 50 000 km.

2.10.7 Kommunalt pendlertilskudd

Eventuelt tilskudd fra kommunen til dekning av reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreise), er ikke skattepliktig. Tilskuddet skal likevel redusere de faktiske kostnadene når skattyter velger fradrag for faktiske kostnader i stedet for det standardiserte avstandsfradraget ved årlig reiselengde over 50 000 km.