6.3 Skattlegging ved uttreden

6.3.1 Generelt

Ved uttreden fra rederiskatteordningen skal det fastsettes skattemessige verdier på selskapets eiendeler til bruk ved skattleggingen utenfor ordningen i etterfølgende år, jf. sktl. § 8-17 annet ledd. Prinsippene som benyttes ved denne fastsettingen er i stor grad sammenfallende med de som ble brukt ved inntreden i rederiskatteordningen, se pkt. 4. Til forskjell fra inntreden i ordningen, skal det ved uttreden ikke foretas et inntektsoppgjør. De skattemessige verdiene vil utgjøre grunnlag for skattemessige avskrivninger utenfor ordningen og ev. gevinst-/tapsberegning ved realisasjon av eiendelene. De skattemessige verdier fastsettes slik:

  • Finansielle eiendeler og aksjer som faller inn under fritaksmetoden – den skattemessige verdien settes lik eiendelenes kostpris
  • Øvrige finansaktiva – skattemessig verdi videreføres
  • Selskapets øvrige eiendeler – skattemessig verdi settes til markedsverdien
  • Gjeld skal videreføres til skattemessig verdi

Om hvilke eiendeler som inngår i de tre gruppene, se pkt. 4.3.

På denne måten vil eventuell verdistigning eller tap som har oppstått på selskapets driftsmidler i løpet av den tiden selskapet har vært innenfor rederiskatteordningen, inngå som en del av inngangsverdien og vil ikke bli skattlagt eller fradragsført.

6.3.2 Selskaper med deltakerfastsetting og NOKUS

Er alle deltakerne innenfor rederiordningen, fastsettes verdien av driftsmidlene til markedsverdien på uttredelsestidspunktet. Finansielle eiendeler og gjeld videreføres til skattemessig verdi.

Hvis det i et selskap med deltakerfastsetting også er deltakere utenfor ordningen, kan disse deltakerne ha etablert skattemessige verdier utenfor ordningen som vil avvike fra markedsverdien. Ved uttreden skal den uttredende deltakeren som utgangspunkt overta en andel av de skattemessige verdiene i selskapet, beregnet på samme måte som for de deltakerne som ikke har vært innenfor rederiskatteordningen. For å sikre at de uttredende deltakerne ved en fremtidig realisasjon av driftsmidlene ikke blir skattlagt for latente gevinster/tap oppstått innenfor ordningen, må det føres egne kontoer for mer- eller mindreverdier for de deltakere som trer ut av rederiskatteordningen, jf. sktl. § 8-17 annet ledd annet punktum. Mer- eller mindreverdiene vil være knyttet til skip eller fartøy og andre driftsmidler.

Det er forskjellen mellom markedsverdi og skattemessig verdi på de enkelte eiendeler i selskapet som skal føres på kontoen, ikke skattemessig verdi på andelen som sådan. Forskjellen mellom markedsverdi og skattemessig verdi på finansielle eiendeler skal ikke føres på kontoen.

Kontoen avregnes mot gevinst-/tap ved realisasjon av driftsmiddel som ga grunnlag for etableringen av kontoen, i den grad gevinsten/tapet skyldes forskjellen mellom virkelig og skattemessig verdi ved uttreden. Det er ikke adgang til årlig å avregne mer- eller mindreverdiene mot forskjeller i overskudd eller underskudd som skyldes forskjellen i avskrivningsgrunnlaget mens driftsmidlene ennå er i behold, se Utv. 2016/676 (Borgarting).