4.1 Arbeidsgiver betaler premien

4.1.1 Individuell livrenteforsikring

Betaler en arbeidsgiver premien for en individuell livrenteforsikring

  • på en arbeidstakers liv og helse, og
  • med arbeidstakeren som formelt oppnevnt, avtalt eller underforstått begunstiget

skal premien behandles fullt ut som lønn hos arbeidsgiver og arbeidstaker. Dette gjelder også for engangspremie. Premien kan ev. behandles som skattefri gave innenfor beløpsgrensene i FSFIN § 5-15-1, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.».

Er forsikringen tegnet til fordel for arbeidsgiver, som sikkerhet for fremtidige forpliktelser til å utbetale arbeidstaker pensjon over driften, behandles dette som en livrente med arbeidsgiver som begunstiget. Premien skal ikke behandles som lønn. Arbeidsgiver skal ikke ha fradrag for premieinnbetalingen og arbeidstakeren skal ikke ha tillegg for premien. Utbetalingen av pensjonen fra arbeidsgiver behandles etter reglene om pensjon over driften, se emnet «Pensjon i arbeidsforhold – pensjon utbetalt av arbeidsgiver over driften mv.».

Om pant i polisen, se emnet «Forsikring – livsforsikring (kapitalforsikring)», pkt. 4.1.

4.1.2 Kollektiv livrenteforsikring i arbeidsforhold

Arbeidsgivers premiebetaling til kollektiv livrente i arbeidsforhold skal som hovedregel beskattes som naturalytelse, jf. sktl. § 5-12 sjette ledd. Fordelen for det enkelte medlem (ansatte) settes til den forholdsmessige andel av den samlede premien som utgjør premie for det aktuelle medlemmet. Om hva som anses som premie, se FIN 17. desember 2009 i Utv. 2010/114. Premien kan ev. behandles som skattefri gave innenfor beløpsgrensene i FSFIN § 5-15-1, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.».

Arbeidsgivers premieinnbetaling til pensjonsordning som nevnt i sktl. § 6-45 og § 6-72, vil likevel ikke være skattepliktig, jf. sktl. § 5-12 sjette ledd annet punktum. Dette gjelder tilskudd til offentlig pensjonsordning, foretaks-, innskudds- og tjenestepensjonsordning samt utenlandsk pensjonsordning.

Som kollektiv livrente regnes i denne sammenheng forsikring i arbeidsforhold som omfatter flere personer i en nærmere angitt gruppe, og eventuelt ektefelle, barn eller lignende, jf. FSFIN § 5-41-2 bokstav n, jf. forsikringsavtaleloven § 10-2 bokstav g.