3 Formue

Som utgangspunkt skal omsetningsverdien av forsknings- og utviklingsprosjekter formuesbeskattes, så vel hos den som opparbeider verdien som hos senere erverver, jf. sktl. § 4-1. Dette gjelder likevel ikke for den forretningsverdi dette eventuelt resulterer i, jf. sktl. § 4-2 første ledd bokstav f og emnet «Driftsmiddel – immaterielt (ikke-fysisk) driftsmiddel». Det samme gjelder egenutviklede patenter jf. sktl. § 4-2 første ledd bokstav e. Forsknings- og utviklingskostnader som er aktivert med sikte på senere fradragsføring har ofte ikke omsetningsverdi.

For forsknings- og utviklingsprosjekter som blir aktivert som driftsmidler gjelder dessuten de ordinære reglene om verdireduksjon som følger av sktl. § 4-17 andre ledd. Det betyr at kun 55 % av omsetningsverdien skal inngå i formuesbeskatningen for disse eiendelene.

Eventuelt krav på reduksjon direkte i skatt (skattefunn) for andel av forsknings- og utviklingskostnader, skal ikke føres opp som formue ved utgangen av det året kostnadene er påløpt. Etter at skatten for dette året er fastsatt og skattyteren har krav på utbetaling ved et årsskifte, skal dette kravet føres opp som formue. Nærmere om skattefunn, se emnet «Forsknings- og utviklingskostnader – Skattefunn».