1 Generelt

Overføring av enkeltpersonforetak kan gjennomføres

  • til markedsverdi
  • ved delvis vederlag (gavesalg)
  • ved gave

Gaveoverføringer behandles som utgangspunkt etter reglene om skattemessig kontinuitet i sktl. § 9-7 tredje ledd. Det samme gjelder ved gavesalg, men dette regnes som en realisasjon, jf. sktl. § 9-7 første ledd bokstav a. Ved gavesalg til en arveberettiget kan overdrageren velge å unnlate inntektsføring, slik at mottakeren må overta overdragerens inngangsverdi, jf. sktl. § 9-7 sjette ledd, se emnet «Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet», pkt. 5.

I dette emnet behandles overdragelse til full pris og gavesalg hvor overdrageren ikke krever unnlatt inntektsføring etter sktl. § 9-7 sjette ledd. Rene gaveoverføringer behandles ikke her. Om gave og gavesalg til skattemessig kontinuitet, se emnet «Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet».

Om overføring av enkeltpersonforetak ved arv, se emnet «Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet». Om den skattemessige behandlingen i dødsåret, se emnet «Arvelater/etterlatte/dødsbo».

Ved overdragelse av en ideell andel i et enkeltpersonforetak (opptak av kompanjong), oppstår et selskap med deltakerfastsetting. Om skattemessig behandling ved etablering av et slikt selskap, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – nyetablering».

Om at overgang fra enkeltpersonforetak (felles bedrift) til selskap med deltakerfastsetting med begge ektefellene som deltakere ikke anses som realisasjon når visse vilkår i FSFIN § 10-48-1 er oppfylt, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – allment om deltakerfastsetting», pkt. 1.4.

Om hva som anses som enkeltpersonforetak, se emnet «Enkeltpersonforetak – allment». Består et enkeltpersonforetak av flere atskilte virksomheter, gjelder reglene nedenfor for hver virksomhet. Om omdanning av enkeltpersonforetak til aksjeselskap, se emnet «Virksomhet – omdanning/skifte av eierform».

Om overdragelse av eierandel i selskap med deltakerfastsetting, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – realisasjon av andel». Om overdragelse av aksjeselskap ved salg av aksjer, se emnet «Aksjer – realisasjon».

Om realisasjon av jord- og skogbrukseiendom, se emnet «Jord- og skogbruk – realisasjon».