4.3 Selskapstyper og sammenslutninger som kan bruke reglene om skattefri fisjon

4.3.1 Overdragende selskap

Følgende selskapstyper kan bruke reglene om skattefri fisjon i sktl. §§ 11-4 til 11-10:

  • aksjeselskap (herunder allmennaksjeselskap) og tilsvarende selskaper registrert i utlandet, men hjemmehørende i Norge
  • SE-selskaper hjemmehørende i Norge
  • samvirkeforetak (SA) registrert og hjemmehørende i Norge når fisjonen gjennomføres etter reglene i samvirkelova kap. 9, jf. sktl. § 11-4 annet ledd
  • andre selskap og sammenslutninger som er likestilte med aksjeselskap etter sktl. § 10-1, se emnet «Aksjeselskap mv. – allment», pkt. 3.1
  • selskap med deltakerfastsetting. Om hvilke selskap hvor fastsetting av inntekt skjer etter nettometoden, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – allment om deltakerfastsetting». Kraftforetak hvor fastsettingen skjer etter bruttometoden kan imidlertid ikke fisjoneres skattefritt, jf. sktl. § 10-40 annet ledd.

4.3.2 Overtakende selskap er et aksjeselskap eller et likestilt selskap

Det overtakende selskapet må være selskapsrettslig likeartet med det overdragende selskapet eller sammenslutningen. Dette innebærer at selskapene må ha samme ansvars- og selskapsform. Hvis det overtakende selskapet er et aksjeselskap, må også det overdragende selskapet være et selskap som går inn under aksjelovene (AS og ASA). Om hvilke selskap som går inn under aksjelovene, se emnet «Aksjeselskap mv. – allment». Et selskap som faller inn under definisjonen av aksjeselskap i aksjeloven § 1-1 annet ledd uten å være registrert som sådant, anses i alminnelighet å være likeartet med et aksjeselskap, se f.eks. BFU 23/2012 hvor et selskap med begrenset ansvar (BA) ble ansett for å være både likestilt og likeartet med et aksjeselskap. Et SE-selskap, jf. SE-loven, anses i denne sammenhengen som likeartet med aksjeselskap eller allmennaksjeselskap. Selskap som ikke går inn under aksjelovene, f.eks. sparebank eller selskaper registrert i utlandet, men hjemmehørende i Norge, kan bare fisjoneres skattefritt når det overtakende og overdragende selskapet er registrert med samme selskapsform. Som eksempel, se BFU 29/2014. Her ble en sparebank ikke ansett å være likeartet med et aksjeselskap og kunne dermed ikke fisjonere ut tre eiendommer til et aksjeselskap med skattemessig kontinuitet.

4.3.3 Overtakende selskap er et samvirkeforetak (SA)

Det overtakende foretaket må være selskapsrettslig likeartet med overdragende selskap eller sammenslutning. Det vil si at når et samvirkeforetak (SA) er overtakende foretak må også det overdragende foretaket være et samvirkeforetak (SA) etter samvirkelova, jf. samvirkelova § 119. Om hvilke foretak som kan registreres som et SA, se emnet «Samvirkeforetak».

4.3.4 Overtakende selskap er et selskap med deltakerfastsetting

Ifølge sktl. § 11-5 må et overtakende selskap med deltakerfastsetting ha samme selskaps- og ansvarsform som det overdragende selskapet. I praksis godtas det likevel at overtakende selskap har en annen selskaps- og ansvarsform så lenge det er et selskap med deltakerfastsetting, se BFU 2/2011. Om hvilke selskaper hvor inntekten fastsettes på deltakerens hånd, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – nettometoden», pkt. 2.1.