6.4 Arbeidsgiver dekker faktiske kostnader

Arbeidsgivers dekning av faktiske kostnader til besøksreise er skattefri for arbeidstaker inntil et maksimumsbeløp på kr 97 000, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav q nr. 3 første punktum jf. § 6-44. For reiser med rutegående fly til hjem innenfor EØS-området gjelder ingen beløpsbegrensning for skattefritaket for arbeidsgivers dekning av kostnadene, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav q nr. 3 annet punktum. Dekker arbeidsgiver både flyreiser og øvrige kostnader til arbeidstakers besøksreiser innenfor EØS-området, vil beløpsgrensen på kr 97 000 bare gjelde i forhold til øvrige kostnadene. Skattefriheten gjelder uavhengig av om arbeidstaker får billetten av arbeidsgiver eller om arbeidsgiveren refunderer arbeidstakerens reisekostnader. Beløpsgrensen er den samme om arbeidstaker pendler til hjem innenfor eller utenfor EØS-området, jf. sktl. § 6-44 første ledd annet punktum og annet ledd siste punktum.

Har skattyter i tillegg krav på avstandsfradrag for daglige reiser mellom pendlerbolig og arbeid, vil maksimalt fradrag for slike reiser være begrenset til differansen mellom maksimumsfradraget på kr 97 000 og et eventuelt lavere beløp som arbeidsgiver har dekket for besøksreisene. Bunnfradraget på kr 23 900 må i slike tilfeller i sin helhet henføres til daglige reiser mellom pendlerbolig og arbeid som arbeidsgiver ikke har dekket.

For utenlandske sjøfolk og sokkelarbeidere som gis 10 % standardfradrag, er verdien av naturalytelse i form av fri besøksreise til hjemmet skattepliktig arbeidsinntekt. Nærmere om dette, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.».