4.8 Virksomhet som realiserer/virkeliggjør et ikke-ervervsmessig formål

En skattefri institusjon mv. som driver økonomisk virksomhet, er ikke skattepliktig for formue i eller inntekt ved den økonomiske virksomheten dersom denne realiserer/virkeliggjør et ikke-ervervsmessig formål. Dette gjelder selv om omsetningen overstiger beløpsgrensene i sktl. § 2-32 annet ledd, se pkt. 4.2. Se f.eks. HRD i Utv. 1985/527 (Rt.1985/917) (Ernst G. Mortensen I), HRD i Utv. 1997/1137 (Rt. 1997/1602) (Bodø/Glimt) (fotballklubb ble ikke ansett skattepliktig for inntekter vunnet ved salg av supporterutstyr) og FIN 12. april 1965 i Utv. 1965/140 (At den lokale Blåkorsforening hadde visse inntekter av gårdsdrift mv. kunne ikke medføre beskatning, fordi inntektene skrev seg fra realisasjon av det ikke-ervervsmessige formål å drive et gårdsbruk mv. med tanke på arbeidsterapi for pasienter som hadde kommet ut av normal livs- og arbeidsrytme). Er formålet med den økonomiske virksomheten derimot å finansiere det ideelle formålet, vil den være skattepliktig.

Det er ikke skatteplikt ved utleie når utleien realiserer det ikke-ervervsmessige formålet med institusjonen, se pkt. 3.4.9. Driver institusjonen også utleie til andre på ordinære vilkår, anses denne utleien som finansiering av det ideelle formålet. Slik utleie er dermed skattepliktig etter sktl. § 2-32 annet ledd. Dette gjelder f.eks. studentsamskipnad som driver sommerhotell. Om et tilfelle hvor en skattefri boligstiftelses inntekt fra utleie av garasjeplasser til andre enn beboerne måtte anses som finansiering av det ikke-ervervsmessige formålet, se BFU 26/2007.

Drives den økonomiske aktiviteten i et eget aksjeselskap, f.eks. hvor en studentsamskipnad eier et eget aksjeselskap som driver studentbokhandel, må skatteplikt som utgangspunkt vurderes ut fra aksjeselskapets eget forhold, se pkt. 3.4.26. Om idrettsarrangementer som drives gjennom eget aksjeselskap, se pkt. 3.4.16.