4.2 Inntekt

4.2.1 Generelt

Konkursdebitor er skattepliktig for

  • inntekt/underskudd i tidligere år og i det år konkurs åpnes frem til konkursåpningen
  • inntekt som han har etter konkursåpningen og som ikke trekkes inn i konkursboet, se FIN 3. februar 1984 i Utv. 1984/51
  • underholdsbidrag utbetalt fra konkursboet, jf. sktl. § 5-42 bokstav c og § 2-33 første ledd fjerde punktum

Konkursdebitor er ikke skattepliktig for inntekter av virksomhet som drives for boets regning. Om hvilke inntekter dette er, se pkt. 3.1.2. Det samme gjelder boets salg av formuesobjekter, herunder omsetningsaktiva og driftsmidler.

Overføring av formuesobjekter fra konkursdebitor til konkursboet, behandles ikke som realisasjon, jf. sktl. § 9-2 tredje ledd bokstav h.

4.2.2 Betinget avsatte gevinster mv.

Konkursdebitor må gjøre opp for betinget avsatte gevinster som ikke var benyttet ved konkursåpning. Dette kan gjøres enten ved å oppfylle betingelsene eller ved å bli skattlagt, eventuelt ved å levere endringsmelding etter sktfvl. § 9-4 eller anmode om endring av fastsetting etter sktfvl. § 12-1. Se emnet «Betinget skattefritak».

4.2.3 Formuesobjekter som ikke inndras i boet eller som tilbakeleveres (abandoneres) fra boet

Ved realisasjon av gjenstander som ikke inngår i boet eller tilbakeleveres fra boet, f.eks. fordi de er overbeheftet, vil konkursdebitor formelt stå som selger. Konkursdebitor beholder sin inngangsverdi på slike gjenstander. Gevinst/tap ved realisasjon vil i utgangspunktet være skattepliktig/fradragsberettiget hos konkursdebitor. Dette gjelder selv om hele eller deler av salgssummen går til dekning av pantekreditorenes tilgodehavende eller inndras i boet. Om et tilfelle hvor gevinst likevel ble ansett å være skattefri, se LRD 17. juni 1982 (Agder) i Utv. 1982/490.

4.2.4 Konkursomkostninger

Konkursomkostninger kan ikke fradras i konkursdebitors inntekt.

4.2.5 Spesielt om virksomhet som trekkes inn i boet

Konkursåpning regnes som opphør av virksomhet for konkursdebitor når virksomheten trekkes inn i konkursboet. Konkursdebitor skal levere næringsoppgave for virksomheten som viser konkursdebitors inntekt/underskudd i konkursåret frem til konkursåpning.

Ved dette oppgjøret kan personlig konkursdebitor (når betingelsene for øvrig er oppfylt) avsette til tap på utestående fordringer som ikke er innbetalt til boet ved årets utgang, se emnet «Fordringer».

Når konkursdebitor er et aksjeselskap, vil det bare kunne tas hensyn til verdireduksjoner som allerede er inntrådt ved konkursåpningen, som tap på utestående fordringer.

Om behandling av negative saldoer, tomme positive saldoer og gevinst- og tapskonto på personlig konkursdebitors hånd, se emnet «Virksomhet – opphør av virksomhet». Aksjeselskap som går konkurs anses likvidert ved konkursåpningen. Om behandling av skatteposisjoner ved likvidasjon av selskap, se emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo», pkt. 13.

Ved oppgjøret for det år konkursen ble åpnet kan konkursdebitor ikke

  • avskrive driftsmidler som trekkes inn i boet
  • avsette til selvassuransefond vedrørende skip som konkursboet har overtatt før årets utgang