4.2 Subjekt for fribeløpet

4.2.1 Generelt

Fribeløpet gjelder per foretak (juridisk enhet). Tilhører foretaket et konsern, gjelder det bare ett fribeløp for konsernet under ett. Dette følger av forordning (EF) nr. 1407/2013 om bagatellmessig støtte, jf. avgiftsvedtaket § 4 tredje ledd annet punktum. Som konsern regnes i denne sammenhengen en gruppe av foretak med en slik tilknytning til hverandre at ett foretak har bestemmende innflytelse over minst ett annet foretak, enten direkte eller via et annet foretak. Når begrepene «foretak» eller «arbeidsgiver» brukes nedenfor om subjektet for fribeløpet, gjelder dette tilsvarende for hele konsernet der arbeidsgiveren/foretaket tilhører et konsern.

4.2.2 Foretak som går inn eller ut av et konsern i løpet av året

Det påvirker ikke fribeløpet for et konsern om et foretak som har krav på fribeløp kommer inn i konsernet i løpet av året. Dette gjelder selv om det foretaket som trer inn har brukt opp hele fribeløpet før inntreden. Foretaket vil etter sin inntreden i konsernet bli omfattet av det fribeløpet som gjelder for konsernet under ett.

Trer et foretak ut av et konsern i løpet av året, skal konsernets fribeløp reduseres med den delen av fribeløpet som det uttredende foretaket har benyttet før det trådte ut. Hvis det foretaket som trer ut bare har benyttet deler av fribeløpet før uttreden, kan det etter uttreden benytte resten av fribeløpet, uten å ta hensyn til at andre selskaper i konsernet før uttredelsesdatoen har benyttet deler av fribeløpet.

Nærmere om inn- og uttreden av konsern, se SKD 1/19 pkt. 6.6.2.

4.2.3 Fusjon og fisjon

Etter en fusjon eller en fisjon anses hvert enkelt selskap som etableres ved fusjonen eller fisjonen som egne foretak. Fribeløpene i de nyetablerte selskapene påvirkes ikke av avgiftspliktige ytelser i overdragende selskap. For juridisk enhet som videreføres etter fusjonen/fisjonen vil det være kontinuitet slik at fribeløp anvendt før fusjonen/fisjonen må regnes med.

4.2.4 Indre selskaper

I indre selskap skal rettigheter, forpliktelser og partsstilling tilregnes deltakerne, jf. selskapsloven § 2-1 annet ledd. Det indre selskapet kan således ikke opptre som arbeidsgiver, se også emnet «Arbeidsgiveravgift – avgiftsplikt og grunnlag», pkt. 2.2. Fribeløpet skal gjelde for den som opptrer utad som arbeidsgiver.

4.2.5 Interkommunale samarbeid og kommunale foretak

Interkommunale samarbeid etter lov 22. juni 2018 nr. 83 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 17-1 regnes ikke som egne enheter ved beregning av fribeløpet. Slike samarbeider kan imidlertid registreres som egne enheter i Enhetsregisteret. Avgjørende i forhold til beregning av arbeidsgiveravgift vil være om samarbeidene kan anses som egne juridiske enheter, og ikke bare som underenheter for de aktuelle kommunene. Samarbeidenes karakter tilsier at det er naturlig å anse disse som en del av den kommunale virksomheten.

Kommunale og fylkeskommunale foretak regnes heller ikke som juridiske enheter, men som en del av kommunen eller fylkeskommunen, jf. kommuneloven § 9-1 annet ledd, og får ikke tildelt et eget fribeløp. Dette gjelder selv om slike foretak etter kommuneloven § 9-1 tredje ledd skal registreres i foretaksregisteret.