9.2 Satsene

9.2.1 Generelt

Avskrivningssatsene fremgår av sktl. § 14-43 og er som følger:

Saldogruppe

Avskrivningssats

a

(kontormaskiner)

30 %

b

(ervervet forretningsverdi)

20 %

c

(vogntog, lastebiler, busser, varebiler, drosjebiler og kjøretøy for transport av funksjonshemmede)

24 %

(varebiler med som bare bruker elektrisitet til framdrift og som er ervervet fra og med 20. desember 2016 jf. sktl. § 14-43 fjerde ledd)

30 %

d

(personbiler, traktorer, maskiner, inventar mv.)

20 %

e

(skip, rigger mv.)

14 %

f

(fly, helikopter)

12 %

g

(anlegg for overføring og distribusjon av elektrisk kraft mv.)

5 %

h

(bygg og anlegg, hoteller mv.) Om satsene i parentes, se pkt. 9.2.2 og pkt. 9.2.3)

4 (10) (6) %

(frukt- og bærfelt)

10/20 %

i

(forretningsbygg)

2 %

j

(fast teknisk installasjon i bygninger)

10 %

Om 10 % startavskrivning i tillegg til ordinær avskrivning i 2020 for driftsmidler i saldogruppe d anskaffet i tidsrommet fra og med 20. juli 2020 og fram til utgangen av 2020, se Skatte-ABC 2020-2021.

Bestemmelsen i sktl. § 14-43 fjerde ledd om forhøyet avskrivningssats for varebiler med nullutslipp gjelder for biler som er ervervet fra og med 20. desember 2016. Nærmere om dette, se pkt. 6.4.2.

9.2.2 Spesielt om bygg/anlegg med kort levetid/brukstid

Bygg (saldogruppe h) med kort levetid, dvs. bygg med så enkel konstruksjon at det må antas å ha en brukstid på 20 år eller mindre fra oppføringen, kan avskrives med inntil 10 %. Det samme gjelder anlegg med en brukstid på 20 år eller mindre fra det er nytt.

9.2.3 Spesielt om husdyrbygg i jord- og skogbruk

Husdyrbygg i jord- og skogbruk kan saldoavskrives med en sats på inntil 6 %, jf. sktl. § 14-43 tredje ledd. Avgrensningen til bygg i jord- og skogbruk innebærer at bygninger til hester i ridesentre, for turisme, trav og galoppsport mv. faller utenfor. Det samme gjelder bygninger som brukes til hunde- og kattepensjonat/-hotell.

For at en bygning skal kunne avskrives med forhøyet sats for husdyrbygg i jord- og skogbruk, må minst 50 % av arealet brukes til dette formålet. I denne sammenhengen skal alle arealer som brukes som ledd i husdyrholdet telle med, herunder fôrlager. Frittstående bygninger uten husdyrrom faller imidlertid utenfor selv om de brukes som ledd i husdyrholdet, for eksempel til fôrlager. Dersom bruken av en bygning har endret seg i løpet av året, er det bruken ved utgangen av året som er avgjørende. Vanlig, kortvarig opphold mellom gammel og ny dyrebesetning regnes ikke som bruksendring. Avskrivningssatsen på 6 % gjelder bare for bygninger med brukstid på over 20 år fra oppføringen. Om bygninger med kortere levetid, se pkt. 9.2.2.

9.2.4 Spesielt om frukt- og bærfelt

For frukt- og bærfelt som skal avskrives i saldogruppe h, gjelder 2 ulike avskrivningssatser. Plantefelt med frukttrær kan saldoavskrives med inntil 10 % årlig, mens felt med bærbusker kan saldoavskrives med inntil 20 % årlig. Kostnader til planting av f.eks. jordbærplanter, kan fradragsføres direkte hvis plantene forventes å ha en levetid på mindre enn 3 år.