2.3 Utland

Skattyter kan kreve fradrag for renter av gjeld til långiver (kreditor) som er bosatt/hjemmehørende i utlandet.

For person bosatt eller selskap mv. hjemmehørende i Norge som enten

  • har fast eiendom i utlandet, eller
  • utøver eller deltar i virksomhet i utlandet

og hvor inntekt av slik fast eiendom eller virksomhet er unntatt fra beskatning i Norge etter skatteavtale (fordelingsmetoden), skal fradraget for gjeldsrenter i Norge begrenses. Om gjennomføring av slik begrensning, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.3.1. Om unntak for personer bosatt i Norge med bolig eller fritidsbolig i annet EØS-land, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.3.2.

Om fradrag for gjeldsrenter for skattytere som har flyttet til eller fra Norge i løpet av året, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.2.2.

Skattytere som er begrenset skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d til f eller annet ledd, kan velge å benytte ordningen med kildeskatt på lønnsinntekt, jf. sktl. kap. 19. Skattyter har da ikke rett til fradrag for gjeldsrenter. Skattlegging etter kildeskatteordningen kan foretas til og med det første året hvor skattyter anses bosatt i Norge. Nærmere om kildeskatteordningen, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

Utenlandske sjøfolk og utenlandske sokkelarbeidere som krever standardfradrag etter § 6-70, har ikke rett til fradrag for gjeldsrenter. Om standardfradrag, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2.

Om hvilke renter som kan fradras for skattyter bosatt/hjemmehørende i utlandet, men som er begrenset skattepliktig i Norge, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.2 og emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2. Om særskilt fradragsrett etter sktl. § 6-71 for skattyter bosatt innenfor EØS når hele eller tilnærmet hele skattyters inntekt av arbeid mv. skattlegges i Norge, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 13.