4.2 Gevinst/tapsberegning ved realisasjon

4.2.1 Generelt

Gevinst og tap på futures og forwards som er realisert i inntektsåret, fremkommer som differansen mellom utgangsverdien og inngangsverdien.

4.2.2 Inngangsverdi

Ved inngåelsen av futurekontrakter og forwardkontrakter vil det vanligvis ikke være betalt noe beløp til den andre parten som skal aktiveres som inngangsverdi.

4.2.3 Utgangsverdi

Er en futurekontrakt/forwardkontakt realisert ved salg, vil salgsverdien utgjøre utgangsverdien. Er en futurekontrakt/forwardkontrakt avsluttet ved differanseavregning, vil differanseavregningsbeløpet utgjøre utgangsverdien.

Er en futurekontrakt/forwardkontrakt avsluttet ved stengningshandel, settes utgangsverdien til den prisen som er betalt for den motstående kontrakten.

For forwardkontrakt avsluttet ved levering av det underliggende objektet, vil terminkontraktens utgangsverdi for kjøperen være markedsverdien av det underliggende objektet fratrukket terminprisen (avtalt pris for det underliggende objektet). For selgeren av det underliggende objektet vil utgangsverdien utgjøre terminprisen fratrukket markedsprisen av det underliggende objektet.

Eksempel:
Skattyter har inngått en terminkontrakt om kjøp av 100 000 danske kroner for 140 000 norske kroner. Kursen på danske kroner på leveringstidspunktet har sunket til 137. Kjøperen må da betale kr 3 000 mer for 100 000 danske kroner enn den faktiske verdien i norske kroner ved utløpet av terminen. Utgangsverdien på kontrakten blir derved kr 137 000, dvs. et tap på kr 3 000.
For selgeren er avtalt pris (terminprisen) kr 140 000, men det koster selgeren bare kr 137 000 å skaffe det avtalte beløpet ved utløpet av terminen. Selgeren har da hatt en gevinst på kr 3 000.