3.5 Inntekt og tap fra selskap med deltakerfastsetting

3.5.1 Generelt

Som utgangspunkt gjelder fritaksmetoden for gevinst og tap ved realisasjon eller uttak av andel i selskap med deltakerfastsetting, jf. sktl. § 2-38 annet ledd bokstav b. Dette gjelder andeler i både norske og utenlandske selskaper. Fra dette utgangspunktet gjelder det ulike unntaksregler, jf. sktl. § 2-38 tredje ledd bokstav e og f.

Utdeling fra selskap med deltakerfastsetting er ikke skattepliktig for selskaper mv. som etter sktl. § 2-38 første ledd faller inn under fritaksmetoden. Etter sktl. § 10-42 er bare personlige deltakere skattepliktige for slik utdeling.

3.5.2 Gevinst

Fritaksmetoden gjelder ikke for gevinst på andel i selskap med deltakerfastsetting dersom selskapets samlede markedsverdi av aksjer mv. som faller utenfor fritaksmetoden (jf. sktl. § 2-38 tredje ledd bokstavene a til d) på noe tidspunkt de to siste årene frem til innvinningstidspunktet (realisasjonstidspunktet) har oversteget 10 prosent av selskapets totale verdier av aksjer og andeler, se sktl. § 2-38 tredje ledd bokstav e.

3.5.3 Tap

Fritaksmetoden gjelder ikke for tap ved realisasjon eller uttak av eierandel i selskap med deltakerfastsetting, dersom selskapets samlede markedsverdi av aksjer mv. som faller utenfor fritaksmetoden (jf. sktl. § 2-38 tredje ledd bokstavene a til d), i en sammenhengende periode på to år forut for oppofrelsestidspunktet (realisasjonstidspunktet) har oversteget 10 prosent av selskapets totale verdier av aksjer og andeler, se sktl. § 2-38 tredje ledd bokstav f. Dette innebærer at et tap er fradragsberettiget i slike tilfeller.