3.1 Generelt

3.1.1 Arbeidsinntekt

Minstefradrag kan beregnes av all inntekt av arbeid eller oppdrag som ikke er utført som ledd i virksomhet. Dette gjelder både vederlag i form av kontanter og naturalytelser (eksempelvis fri bolig, rimelig lån i arbeidsforhold, skattepliktig del av rabatter til ansatte o.l.). Minstefradrag kan beregnes i godtgjørelse til selvstendig næringsdrivende i visse tilfeller, se pkt. 3.3. Om grensen mellom virksomhetsinntekt og arbeidsinntekt utenfor virksomhet, se emnet «Virksomhet – allment».

3.1.2 Godtgjørelse til dekning av kostnader

Godtgjørelse i arbeidsforhold mv. til dekning av private kostnader, herunder daglige reisekostnader mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreiser), regnes i sin helhet med i beregningsgrunnlaget for minstefradraget.

Ved overskudd på godtgjørelse til dekning av tjenestekostnader etter nettometoden, regnes bare overskuddet med i beregningsgrunnlaget for minstefradraget. Dette gjelder overskudd på så vel rene utgiftsgodtgjørelser som kombinerte arbeids- og utgiftsgodtgjørelser. Om utgiftsgodtgjørelse, se emnet «Utgiftsgodtgjørelse».

3.1.3 Visse trygdeytelser utenom pensjon

Det kan etter sktl. § 6-32 første ledd bokstav a kreves minstefradrag etter reglene for lønnsinntekter, i

  • skattepliktige sykepenger som erstatter lønnsinntekt
  • dagpenger under arbeidsløshet som erstatter lønnsinntekt
  • arbeidsavklaringspenger etter ftrl. kap. 11, (men ikke tilleggsstønader etter ftrl. § 11 A-4)
  • uføretrygd etter ftrl. kap. 12 og uføreytelser etter andre ordninger
  • foreldrepenger og svangerskapspenger etter ftrl. kap. 14 når disse ytelsene erstatter lønnsinntekt
  • omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger etter ftrl. kap 9
  • overgangsstønad til enslig mor eller far etter ftrl. § 15-5

3.1.4 Pensjoner, livrente, skattepliktig understøttelse o.l., generelt

Det kan kreves minstefradrag i alle typer pensjoner, enten det dreier seg om ytelser fra folketrygden, andre offentlige pensjonsordninger, tjenestepensjonsordninger, skattepliktig del av livrenter, individuell pensjonsavtale eller egen pensjonsforsikring etter skatteloven. Det samme gjelder andre ytelser av lignende karakter, så som skattepliktig understøttelse, føderåd (kår) o.l. Se sktl. § 6-31 første ledd bokstav b, jf. § 5-40 til § 5-42.

Bestemmelsen i sktl. § 5-42 bokstav a om skatteplikt for regelmessig personlig understøttelse​ etter lov eller avtale er opphevet med virkning fra og med inntektsåret 2020. Dette innebærer at bestemmelsen om minstefradrag i sktl. § 6-31 ikke lenger får anvendelse for slike ytelser, da denne betinger at ytelsen er skattepliktig for mottaker.

3.1.5 Pensjon til barn

Det kan kreves særskilt minstefradrag i barnepensjon, jf. § 6-32 annet ledd annet punktum. Fradraget kommer i tillegg til det minstefradraget som kan kreves i barnets eventuelle arbeidsinntekter.

3.1.6 Introduksjonsstønad til nyankomne innvandrere og asylsøkere

Det kan kreves minstefradrag i introduksjonsstønad til nyankomne innvandrere og asylsøkere, se sktl. § 6-31 første ledd bokstav b, jf. § 5-42 bokstav d. Minstefradraget gis etter reglene for pensjon, se ovenfor.

3.1.7 Supplerende stønad til person med kort botid i Norge

Supplerende stønad for personer med kort botid etter lov 29. april 2005 nr. 21, inngår i beregningsgrunnlaget for minstefradrag, se sktl. § 6-31 første ledd bokstav b, jf. sktl. § 12-2 bokstav i og § 5-42 bokstav a. Minstefradraget gis etter reglene for pensjon, se ovenfor.