5.2 Kostnader som knytter seg til en investering

Erverv av et formuesobjekt innebærer en investering, og ved ervervet skjer det da som utgangspunkt bare en ombytting av verdier. Inngangsverdien må normalt aktiveres, og fradragsføring skjer på et senere tidspunkt når oppofrelse anses å finne sted. Det samme gjelder kostnader som knytter seg til selve investeringen, f.eks. dokumentavgift og tinglysningsgebyr. Se nærmere emnet «Inngangsverdi» om hva som inngår i inngangsverdien. For driftsmidler er det et vilkår for aktiveringsplikt at driftsmidlet vil ha en økonomisk levetid på minst tre år. Dette gjelder både fysiske og immaterielle driftsmidler. Se emnet «Driftsmiddel – direkte fradragsføring», pkt. 2. Påkostninger på et formuesobjekt anses også som en investering i formuesobjektet og må aktiveres. Om skillet mellom påkostninger og vedlikehold, se emnet «Vedlikehold», pkt. 5.

Andre kostnader som knytter seg til investeringen i formuesobjektet og som har varig verdi, må også aktiveres. Dette gjelder selv om skattyteren ikke blir eier av investeringen, se f.eks. Utv. 2015/589 (Rt. 2015/242) (Bjørvika Kontorbygg). (Det forelå ikke fradragsrett for en forpliktelse til å betale infrastrukturbidrag i forbindelse med oppføring av et bygg. Betalingen av infrastrukturbidraget hadde ingen tilknytning til den forutsatte virksomhet, men var mer en forutsetning for å komme i posisjon til å kunne utøve denne. Infrastrukturbidraget erstattet heller ikke for noen del de ordinære kostnader ved oppføring av bygget. Infrastrukturkostnadene var i stedet knyttet til tiltak som tok sikte på, og som etter sin art var egnet til, varig å øke tomtens attraktivitet, og måtte derfor aktiveres på tomten.)

Kostnader som knytter seg til en investering i et formuesobjekt må aktiveres, selv om de ikke pådras i forbindelse med selve ervervet av eiendommen, se LRD (LB-2016-105250) i Utv. 2017/1719 (Metro Senter ANS). (Selskapet måtte, for å få tillatelse til utbygging av et kjøpesenter, bekoste en omfattende utbygging av infrastruktur bl.a. knyttet til forbedring av trafikkforholdene i området. Tiltakene ble ansett som varige goder for skattyter, slik at kostnadene ikke kunne anses oppofret, men måtte aktiveres på tomten. Det hadde ikke betydning at tiltakene også kom øvrige brukere av området til gode.)

Kostnader knyttet til selve investeringen må avgrenses mot løpende kostnader som knytter seg til den inntektsgivende aktivitet hvor formuesobjektet skal benyttes. Verdien av en forpliktelse som skattyter påtar seg som ledd i erverv av et formuesobjekt, kan fradragsføres direkte hvis forpliktelsen ikke går ut på noe annet enn å utøve den virksomheten som erververen har tenkt å benytte det ervervede formuesobjektet til. Se Utv. 2014/463 (Rt. 2014/108) (Statoil Angola). (Kostnader til å lete etter petroleum basert på en utvinningstillatelse som ga skattyter rett og plikt til å lete etter petroleum, kunne fradragsføres direkte og kunne ikke anses som en del av vederlaget for tillatelsen.)

Kostnader som knytter seg til realisasjon av et formuesobjekt anses også å knytte seg til investeringen. Slike kostnader reduserer utgangsverdien, se emnet «Utgangsverdi». Om tilfeller hvor realisasjonen ikke blir noe av, se pkt. 2.

Om et tilfelle hvor tap på fremleiekontrakter ble ansett som ombytting til høyere verdi på aksjer, se LRD i Utv. 2017/1711 (LB-2016-102665) (Schibsted Eiendom). (Et morselskap eide to eiendomsselskaper som hadde leid ut eiendommene sine på langtidskontrakter. Den avtalte leiesummen ble med tiden lavere enn markedsleien. Morselskapet ønsket å tilrettelegge for salg av eiendomsselskapene, og i den forbindelse ble morselskapet selv ny leietaker på markedsmessige vilkår. De eksisterende leiekontraktene ble omgjort til fremleiekontrakter fra morselskapet. Tapet på fremleiekontraktene ble ikke ansett oppofret, da morselskapet hadde påtatt seg forpliktelsen for å få et høyere vederlag ved realisasjonen av aksjene i eiendomsselskapene. Gevinsten ved realisasjonen av aksjene falt inn under fritaksmetoden i sktl. § 2-38.

Har skattyter forsøkt å investere i et formuesobjekt og kostnaden går endelig tapt uten at det skjer noen ombytting til varige verdier, anses kostnaden som oppofret. Se nærmere emnet «Tap», pkt. 3.2.2. Om hva som skal aktiveres ved kjøp av driftsmidler, se emnet «Driftsmiddel – allment om fradrag for inngangsverdi». Se også emnet «Inngangsverdi». Om behandling av kostnader i forbindelse med oppkjøp av foretak, se emnet «Transaksjonskostnader mv.».