3.6 Fondskonto

En fondskonto er et kombinert investerings- og forsikringsprodukt. På samme måte som en ordinær kapitalforsikring er det forsikringsselskapet som eier plasseringene, men kunden har hele risikoen for avkastningen av innbetalte midler. Kunden har et krav overfor forsikringsselskapet på et beløp som tilsvarer verdien av de underliggende eiendelene på kontoen. Se nærmere Prop. 1 LS (2017-2018) pkt. 5.7.

Investering i verdipapir gjennom kapitalforsikring (fondskonto) skal som hovedregel skattlegges etter reglene om livsforsikring (kapitalforsikring), se emnet «Forsikring – livsforsikring (kapitalforsikring)». Om fradragsrett hvor det foreligger tap i forhold til innskutt beløp, se emnet «Forsikring – livsforsikring (kapitalforsikring)», pkt. 5.2.2.

Når investeringene i verdipapir gjennom kapitalforsikring bare har et lite forsikringselement, skal slike investeringer skattlegges etter reglene om investering i verdipapirfond i sktl. § 10-20, se emnet «Verdipapirfond». Om hva som skal til for at forsikringselementet skal være lite, se emnet «Verdipapirfond», pkt. 1.2.