3.9 Naturalytelser

3.9.1 Generelt

Naturalytelser skal inngå i grunnlaget for arbeidsgiveravgift i den utstrekning ytelsene er trekkpliktige, jf. ftrl. § 23-2 tredje ledd. Naturalytelser som ikke er skattepliktige vil aldri være trekkpliktige og vil dermed heller ikke inngå i grunnlaget for arbeidsgiveravgift. Om unntak for de tilfellene hvor fri kost på sokkelen er trekkfri, se pkt. 3.9.5.

Naturalytelser som er skattepliktige er i utgangspunktet trekkpliktige, jf. sktbl. § 5-6 første ledd bokstav a, og skal inngå i grunnlaget for arbeidsgiveravgift. Om unntak fra trekkplikt, se nedenfor.

3.9.2 Fri kost, losji og/eller besøksreise til hjemmet for pendler som benytter kildeskattordningen for utenlandske arbeidstakere

Naturalytelse i form av helt eller delvis fri kost, losji og/eller besøksreise til hjemmet for pendlere, vil være trekkpliktig og dermed inngå i grunnlaget for arbeidsgiveravgift for skattyter som benytter kildeskatteordningen for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19 på tidspunktet for det aktuelle skattetrekket, se skattebetalingsforskriften § 5-8-10 syvende ledd og § 5-6-10 første ledd bokstav a siste punktum. Dette gjelder på samme måte som for tilsvarende utgiftsgodtgjørelser, se pkt. 3.7.4.

3.9.3 Fri bolig ved arbeidsopphold i utlandet

Det skal svares arbeidsgiveravgift av fordel ved fri bolig ved arbeidsopphold i utlandet i den utstrekning fordelen skal tas med ved beregning av forskuddstrekket. Trekkplikten avhenger av om fordelen er skattepliktig. Om skatteplikt, se emnet «Bolig – fri bolig», pkt. 4.1.

3.9.4 Unntak fra trekkplikt

Følgende naturalytelser er fritatt for forskuddstrekk:

  • fri transport ved reise til og fra arbeidet hvis arbeidsgiver besørger transporten ved å eie eller disponere plass på kommunikasjonsmiddel. jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-10 første ledd bokstav a. Kjøper arbeidsgiver billett hos reiseselskapet, gjelder trekkfritaket bare for kostnader som ikke overstiger 97 000 kroner i året. Beløpsgrensen på kr 97 000 gjelder i slike tilfeller samlet for arbeidsgivers dekning av kostnader til reise mellom hjem og arbeidssted og besøksreiser.
  • naturalytelser i form av helt eller delvis fri bruk/utlån av kapitalgjenstander mv. til arbeidstakeren uten overdragelse av eiendomsretten, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-10 bokstav b. Det er likevel trekkplikt for fri bil og fri bolig, se emnet «Bil – privat bruk» og emnet «Bolig – fri bolig». Full disposisjonsrett i den vesentligste del av gjenstandens økonomiske levetid likestilles med eiendomsrett.
  • fritt losji under arbeidsfravær fra hjemmet under forutsetning av at arbeidstakeren ville ha hatt krav på fradrag for merkostnader til losji ved arbeidsoppholdet, jf. skattebetalingsforskriften § 5-8-10 fjerde ledd. Om fri bolig ved arbeidsopphold i utlandet, se pkt. 3.9.3Om trekkplikt for helt eller delvis fritt losji for pendlere som benytter kildeskatteordningen for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se pkt. 3.9.2.
  • fri kost under arbeidsopphold fra hjemmet under forutsetning av at arbeidstakeren ville hatt krav på fradrag for merkostnader til kost ved arbeidsoppholdet, jf. skattebetalingsforskriften § 5-8-10 femte ledd. Trekkfritaket gjelder ikke for kostbesparelse for pendlere, se skattebetalingsforskriften § 5-8-13 første ledd. Om trekkplikt for fri kost for pendlere som benytter kildeskatteordningen for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se pkt. 3.9.2.
  • fri transport ved besøksreise til hjemmet hvis arbeidsgiver besørger transporten ved å eie eller disponere plass på kommunikasjonsmiddel, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-10 første ledd bokstav a. Dette gjelder også fri transport ved besøksreiser for arbeidstaker som er skattepliktig som bosatt i Norge og som pendler til bolig i utlandet. Kjøper arbeidsgiver billett hos reiseselskapet, gjelder trekkfritaket bare for kostnader som ikke overstiger 97 000 kroner i året. Beløpsgrensen på kr 97 000 gjelder i slike tilfeller samlet for arbeidsgivers dekning av kostnader til reise mellom hjem og arbeidssted og besøksreiser. Beløpsgrensen på kr 97 000 gjelder ikke for pendleres besøksreiser med fly innenfor EØS-området. Om trekkplikt ved helt eller delvis fri besøksreise for pendlere som benytter kildeskatteordningen for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se pkt. 3.9.2.
  • fritt opphold om bord på skip, jf. skattebetalingsforskriften § 5-8-10 sjette ledd. Dette gjelder også om skattyter skal ha standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker etter sktl. § 6-70 første ledd.
  • fritt opphold på sokkelinnretning, men fri kost er bare trekkfri hvis den er unntatt beskatning etter sktl. § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1, jf. skattebetalingsforskriften § 5-8-10 sjette ledd. Om de særlige reglene for fri kost for sokkelarbeidere, se emnet «Sokkelarbeidere». Om arbeidsgiveravgift for fri kost på sokkelinnretning, se pkt. 3.9.5.

Av skattebetalingsforskriften § 5-6-11 åttende ledd framgår at for arbeidsgivers dekning av tillitsvalgtes utgifter til fagforeningsarbeid skal de øvrige bestemmelsene i skattebetalingsforskriften § 5-6-11 om utgiftsrefusjoner anvendes så langt de passer.

3.9.5 Særregel om arbeidsgiveravgift for fri kost på sokkelen

For verdien av fri kost på sokkelen, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1, skal det alltid betales arbeidsgiveravgift, jf. ftrl. § 23-2 tredje ledd siste punktum. Dette gjelder uavhengig av om verdien inngår i trekkgrunnlaget.