8.1 Fast eiendom

8.1.1 Generelt

Jordbrukseiendom verdsettes under ett med driftsbygninger, våningshus, føderådsbolig, jord og grunn, jf. sktl. § 4-11 første ledd. Skog som kun er tilstrekkelig til å dekke gårdens behov for brensel, gjerdematerialer og til mindre reparasjoner skal verdsettes under ett med jordbrukseiendommen.

Dersom en del av jordbrukseiendommen benyttes til annen inntektsgivende aktivitet eller annen virksomhet, må det vurderes konkret om slik aktivitet gjør at denne delen av eiendommen ikke lenger kan anses som en del av jordbrukseiendommen. I så fall skal denne delen av eiendommen verdsettes separat.

For jordbrukseiendom som er driftsmiddel i inntektsgivende aktivitet gis det for 2021 45 % reduksjon i den fastsatte verdien ved formuesskattleggingen, jf. sktl. § 4-17 annet ledd. For inntekståret 2020 ble det gitt reduksjon i den fastsatte verdien med 35 %. I praksis kan formuesverdien beregnes ved å multiplisere fjorårets (inntektsåret 2020) formuesverdi med 55/65. Dette gjelder ikke eiendommer som er eid av selskaper der eiendommens fulle verdi skal benyttes, jf. sktl. § 4-12 syvende ledd og § 4-40.

Eiendomsverdien fra tidligere år må korrigeres dersom eiendommen er endret ved f.eks. vesentlig påkostning, tilkjøp eller avståelse av deler av eiendommen, jf. takseringsreglene § 3-1-2 fjerde og femte ledd.

Skattyter kan kreve at formuesverdien på jordbrukseiendommen settes ned etter en individuell vurdering, dersom formuesverdien ligger vesentlig over nivået på sammenlignbare eiendommer ellers i kommunen. Se for øvrig takseringsreglene § 3-1-2.

8.1.2 Tomter

Ved opparbeidelse av tomter for salg må det vurderes konkret når tomtene ikke lenger skal anses som en del av jordbrukseiendommen. Så lenge arbeidet med å etablere tomtene er på et tidlig stadium verdsettes tomtene som en del av jordbrukseiendommen, men etter hvert som f.eks. tomtenes infrastruktur blir opparbeidet må tomtene skilles ut til separat verdsettelse.

8.1.3 Bortfeste

Ved evigvarende bortfeste av tomter skal bortfesteren (den formelle eieren) formuesbeskattes for den kapitaliserte verdien av kravet på årlig vederlag. Dette gjelder ved tomtefeste til bolig- eller fritidshus hvor rettighetshaveren har en ubetinget rett til å forlenge festeavtalen på samme vilkår ved festetidens utløp, jf. tomtefesteloven § 33. Den delen av eiendommen som er bortfestet skal i slike tilfeller holdes utenfor ved verdsettingen av jordbrukseiendommen etter sktl. § 4-11 første ledd. Se FIN 15. august 2008 i Utv. 2008/1389. Nærmere om dette, se emnet «Rettigheter i fast eiendom».

Om verdsetting hos eieren av eiendom som er beheftet med tidsbegrensede bruksrettigheter, se emnet «Rettigheter i fast eiendom», pkt. 2.3.2.

8.1.4 Naturforekomster

Naturforekomster som har spesiell verdi, som f.eks. grus, verdsettes under ett med jordbruket. Drives f.eks. grusforekomst som egen virksomhet, skal forekomsten verdsettes særskilt. Dette gjelder uavhengig av om virksomheten med uttak av forekomsten drives av eieren selv eller av andre.