6.4 Saldogruppe c, vogntog, lastebiler, busser, varebiler, drosjebiler og kjøretøyer for transport av funksjonshemmede

6.4.1 Generelt

Saldogruppe c omfatter vogntog, lastebiler, busser, varebiler, drosjebiler og kjøretøy for transport av funksjonshemmede, jf. sktl. § 14-41 første ledd bokstav c. Lastebilhengere og semitrailere avskrives på saldogruppe c selv om disse ikke erverves sammen med trekkvogn. Ambulansebiler og begravelsesbiler avskrives også i saldogruppe c.

Kjøretøy som ikke er registreringspliktige eller som bare er tillatt brukt utenfor offentlig vei, inngår ikke i saldogruppe c. Det samme gjelder kjøretøy som må anses som anleggsmaskiner. Etter dette inngår ikke veiskraper, veivalser, dumpere o.l. i saldogruppe c, men i saldogruppe d.

6.4.2 Spesielt om varebiler med nullutslipp ervervet 20. desember 2016 eller senere

Varebiler med nullutslipp som er ervervet 20. desember 2016 eller senere kan avskrives på egen saldo med en forhøyet avskrivningssats på 30 %, jf. sktl. § 14-43 fjerde ledd. Bestemmelsen trådte i kraft med virkning fra og med inntektsåret 2017, og innebærer at det i saldogruppe c vil være aktuelt med to saldoer. Den forhøyede avskrivningssatsen gjelder for varebiler som bare bruker elektrisitet til framdrift, herunder varebil hvor elektrisiteten er produsert i brenselsceller (såkalte hydrogenbiler). Bestemmelsen gjelder ikke for varebil hvor batteri under kjøring kan tilføres strøm ved bruk av en ekstern forbrenningsmotor (såkalte hybridbiler). Kjøretøyforskriftens avgrensning av hva som er varebil gjelder også her. Det vil si at bestemmelsen omfatter biler for godsbefordring med tillatt totalvekt ikke over 3500 kg (gruppe N 1).

6.4.3 Busser

Med «buss» menes bil med plass til minst 10 personer inkl. fører (bil i kjøretøygruppe M 2 og M 3). Se kjøretøyforskriften § 2-2.

6.4.4 Lastebiler

Med «lastebil» menes bil for godsbefordring med totalvekt på over 3500 kg (bil i kjøretøygruppe N 2 og N 3).

6.4.5 Drosjebiler

Med «drosjebiler» menes biler som er godkjent som og hovedsakelig brukes som driftsmiddel til ervervsmessig persontransport.

6.4.6 Kjøretøy for transport av funksjonshemmede

Med «kjøretøy for transport av funksjonshemmede» menes kjøretøy som tilfredsstiller tekniske krav for løyve til transport av funksjonshemmede, jf. forskrift 26. mars 2003 nr. 401 om yrkestransport innenlands med motorvogn og fartøy (yrkestransportforskriften) § 1 bokstav e. Forskriften er gitt i medhold av lov 21. juni 2002 nr. 45 (yrkestransportlova). Dette vil fremgå av vognkortet.

En bil som eies av en funksjonshemmet for egentransport, anses ikke som «kjøretøy for transport av funksjonshemmede».