6.5 Arbeidsgiver besørger transporten ved å eie eller disponere plass på det kommunikasjonsmidlet som nyttes

6.5.1 Hovedregel

I tilfeller hvor arbeidsgiver besørger transporten ved f.eks. selv å eie eller disponere plass på det kommunikasjonsmidlet som nyttes, følger det av praksis at pendleren ikke skattlegges. Det gis i slike tilfeller bare fradrag for besøkskostnader i den utstrekning skattyteren må betale en egenandel for reisen, jf. FSFIN § 6-44-1 fjerde ledd.

Hvis arbeidsgiver anses å besørge transporten på deler av reisestrekningen, og dekker kostnadene på øvrige deler av reisestrekningen, skal grensen på kr 97 000 for skattefri dekning, se pkt. 6.4, bare sammenholdes med kostnadene knyttet til den delen av reisestrekningen som arbeidsgiver ikke anses å besørge.

Om når arbeidsgiver anses å besørge transporten, se emnet «Reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreiser)», pkt. 2.5.

6.5.2 Unntak for utenlandske sokkelarbeidere som velger standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker

Verdien av besøksreise som arbeidsgiver besørger vil alltid være skattepliktig for utenlandske sokkelarbeidere (bosatt innenfor eller utenfor EØS) som utelukkende er skattepliktige etter petroleumsskatteloven, og som velger standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker. Nærmere om standardfradraget, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.».

6.5.3 Unntak for utenlandske sjøfolk som skal ha standardfradrag

Verdien av besøksreise som arbeidsgiver besørger vil alltid være skattepliktig for utenlandske sjøfolk som skal ha standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker. Sjøfolk som bare er begrenset skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav h, skal ha standardfradrag, jf. sktl. § 6-70 første ledd. De kan ikke velge å kreve fradrag for faktiske merkostnader, herunder kostnader til besøksreiser. Nærmere om standardfradraget, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2.6.

6.5.4 Unntak for personer som benytter reglene i sktl. kap. 19 om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere

Om behandling av fri transport på besøksreiser for personer som benytter reglene i sktl. kap. 19 om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere», pkt. 3.1.