2.2 Grensegjengere skattemessig bosatt i Sverige eller Finland etter den nordiske skatteavtalen og som arbeider i Norge

2.2.1 Skatteplikt for lønn mv.

En grensegjenger som er skattemessig bosatt i Norge etter norsk intern rett, er skattepliktig til Norge for all lønn mv. opptjent i Norge og i utlandet, jf. sktl. § 2-1 niende ledd. En grensegjenger som ikke anses skattemessig bosatt i Norge etter norsk intern rett, kan likevel være skattepliktig hit for lønn og lignende godtgjørelse for personlig arbeid utført i Norge, jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav d og annet ledd.

Grensegjenger som er skattemessig bosatt i Sverige eller Finland etter den nordiske skatteavtalen (NSA), er ikke skattepliktig til Norge for lønn og lignende godtgjørelse for personlig arbeid utført i grensekommune i Norge. Inntekten skal bare skattlegges i bostedslandet. Dette gjelder arbeid både for offentlige og private arbeidsgivere. Se protokollen til NSA pkt. VI nr. 1 og 3.

2.2.2 Skatteplikt for sykepenger mv.

En grensegjenger som er skattepliktig som bosatt i Norge etter norsk intern rett, er skattepliktig til Norge for sykepenger, foreldrepenger og dagpenger under arbeidsløshet fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV). Dette gjelder både når ytelsen betales direkte fra NAV og når arbeidsgiver utbetaler ytelsen og senere søker refusjon fra NAV. Er skattyteren også bosatt i Sverige eller Finland etter NSA, kan ytelsen skattlegges både i Norge som utbetalingsland og i skattyterens bostedsland, jf. NSA art. 18 nr. 1. Er skattyteren ikke bosatt i Norge etter norsk intern rett, kan Norge ikke skattlegge ytelsen.

Sykepenger som utbetales i arbeidsgiverperioden anses som lønn. Det samme gjelder for sykepenger og foreldrepenger utover det som følger av folketrygdloven. Om den skattemessige behandlingen av sykepenger mv. som skal anses som lønn, se pkt. 2.2.1.

2.2.3 Trygdeavgift

Etter Rådsforordning (EF) nr. 883/2004 er grensegjengere som utgangspunkt omfattet av trygdeordningen i arbeidslandet. Grensegjengere bosatt i Sverige og Finland skal vanligvis betale trygdeavgift i Norge av inntekt som grensegjenger. Trygdeavgiften beregnes og innkreves av Skatteetaten. For øvrig gjelder de samme reglene som for grensegjengere skattemessig bosatt i Norge, se pkt. 2.1.3.

2.2.4 Forskudd

Skattekontoret skal skrive ut forskudd for grensegjengere bosatt i Sverige og Finland som tilsvarer trygdeavgift, jf. sktbl. § 5-2 første ledd. Normalt skal det skrives ut et skattekort på 10 %.

Når en grensegjenger mottar sykepenger, foreldrepenger eller dagpenger under arbeidsløshet og ytelsen er skattepliktig til Norge, se pkt. 2.2.2, må grensegjengeren ta kontakt med skattekontoret for å få vurdert om skattekortet skal endres.

Dersom grensegjengeren legger frem dokumentasjon på at han er omfattet av trygdeordningen i Sverige eller Finland, samtidig som han får et fritak fra skattekontoret for forskuddstrekk for lønnsinntekten, jf. sktbl. § 5-3 første og fjerde ledd og skattebetalingsforskriften § 5-3-3, skal det ikke skrives ut skattekort. Vedtaket om fritak skal sendes arbeidsgiveren med kopi til grensegjengeren.

2.2.5 Skattemelding og foreløpig skatteberegning

Grensegjengere får tilsendt skattemelding. Dersom inntekten er korrekt innrapportert av arbeidsgiver, vil foreløpig skatteberegning bare gi trygdeavgift på 8,2 % av personinntekten.