5 Organisering av fosterhjem som selvstendig næringsvirksomhet eller aksjeselskap

Fosterforeldrene utfører oppdraget i sitt private hjem og er å anse som selvstendige oppdragstakere. Etter folketrygdlovens bestemmelser er fosterforeldrene å anse som frilansere, jf. folketrygdloven § 1-9. Som utgangspunkt må fosterhjemsgodtgjørelse som overstiger utgiftene anses som lønn.

Om et tilfelle hvor en person som avlaster familie ble ansett som arbeidstaker og ikke oppdragstaker etter reglene i arbeidsmiljøloven, se HRD i Rt. 2013/354. Slik arbeidsgodtgjørelse anses som lønn.

Unntaksvis kan fosterforeldrene bli ansett for å utøve selvstendig næringsvirksomhet. Vedkommende må da for egen regning og risiko drive en vedvarende virksomhet som er egnet til å gi en netto inntekt, se nærmere emnet «Virksomhet – allment».

Et aksjeselskap kan ikke påta seg oppdrag med å være fosterhjem. Hvis inntekten overføres til et aksjeselskap eller et annet foretak som er selvstendig skattesubjekt, vil dette være en etterfølgende inntektsanvendelse som ikke får betydning for beskatningen av fosterforeldrene, se SKD 20. desember 2012 i Utv. 2013/1194.