1.1 Generelt

Regler om tjenestepensjon er gitt ved lov av 13. desember 2013 nr. 106 om tjenestepensjon (tjenestepensjonsloven). Arbeidsgivers tilskudd til tjenestepensjon er ikke skattepliktig for arbeidstaker, jf. sktl. § 5-12 sjette ledd.

Tjenestepensjon er i utgangspunktet en arbeidsgiverfinansiert pensjonsforsikringsordning, men det kan avtales at arbeidstaker skal betale årlige tilskudd som ikke kan settes høyere enn halvparten av lovens grenser for årlige tilskudd for lønn inntil 12 G, jf. tjenestepensjonsloven § 4-17.

Etter lov 21. desember 2005 nr. 124 om obligatorisk tjenestepensjon (OTP-loven) er arbeidsgivere pliktige til å ha pensjonsordning for sine ansatte, enten i form av foretakspensjon, innskuddspensjon eller tjenestepensjon, jf. OTP-loven § 2 første ledd.

Tilsynet med arbeidsgivers plikt til å etablere og opprettholde tjenestepensjonsordning for de ansatte er fra 1. juni 2021 flyttet fra Finanstilsynet til Skatteetaten, se OTP-loven § 2 fjerde ledd. Finanstilsynet vil fortsatt være tilsynsmyndighet for at pensjonsordningene oppfyller kravene i foretakspensjon-, innskuddspensjons- eller tjenestepensjonsloven, se OTP-loven § 2 nytt femte ledd.

Tjenestepensjon skal gi rett til alderspensjon og innskuddsfritak ved uførhet i samsvar med den faktiske uføregraden. Foretaket kan i tillegg som en del av pensjonsordningen tegne særskilt forsikring etter foretakspensjonsloven som kan gi uførepensjon til medlemmer som helt eller delvis mister ervervsevnen og/eller ytelser til barn og andre etterlatte av medlemmer som dør, jf. tjenestepensjonsloven § 2-1.

Regler om hva en tjenestepensjonsordning kan og skal inneholde er fastsatt i tjenestepensjonsloven. Når avtalen er i samsvar med disse reglene, behandles den skattemessig etter reglene nedenfor. Premiekvitteringer og meldinger til skattemyndighetene skal merkes slik at det fremgår at det gjelder pensjon etter tjenestepensjonsloven. Forsikringsselskapet/pensjonskassen og foretaket (arbeidsgiveren) er ansvarlig for at pensjonsordningen er i samsvar med tjenestepensjonsloven med forskrifter, jf. tjenestepensjonsloven § 2-6 fjerde ledd. Når forsikringsselskapet/pensjonskassen betegner forsikringen som pensjon etter tjenestepensjonsloven, kan skattemyndighetene normalt gå ut fra at pensjonsordningen er i samsvar med de fastsatte reglene.

Om innskuddspensjon se emnet «Pensjon i arbeidsforhold – innskuddspensjon». Om foretakspensjon, se emnet «Pensjon i arbeidsforhold – foretakspensjon».