2.4 Fastsettingen

Fastsettingen av trygdeavgift reguleres av skatteforvaltningsloven, se sktfvl. § 1-1 bokstav a og § 2-1. Skattyter som er medlem av folketrygden fastsetter grunnlaget for trygdeavgift ved egenfastsetting etter sktfvl. § 9-1. Dette gjelder også skattytere som får nedsettelse av skatt etter 1-årsregelen eller har inntekt som omfattes av den alternative fordelingsmetoden eller fordeling med progresjon. Det kan i denne sammenheng legges til grunn at personer som kun arbeider i utlandet med lønn fra utenlandsk arbeidsgiver ikke er medlem av folketrygden, med mindre NAV dokumenterer medlemskapet. Videre skal også følgende personer fastsette grunnlaget for trygdeavgift ved egenfastsetting:

  • person som er begrenset skattepliktig etter sktl. § 2-3, petroleumsskatteloven eller artistskatteloven
  • person som ikke er skattepliktig til Norge, når han eller hun er bosatt i utlandet og er ansatt på et norskregistrert skip eller på et utenlandskregistrert skip leid av et norsk rederi som har ansvaret for bemanning og utrustning (bareboat-befraktet skip)
  • person som er bosatt utenfor Norge og som er norsk statsborger og arbeidstaker i den norske stats tjeneste
  • grensegjengere som arbeider i Norge
  • ansatte i luftfartøy, bosatt i andre EØS-stater
  • landtransportsjåfører som er bosatt i andre EØS-stater
  • fiskere, med hyre, bosatt i andre EØS-stater
  • fiskere bosatt i andre EØS-stater, med lottinntekt på norske fartøy
  • personer med pensjonsytelser når ingen del av pensjonsytelsen er skattepliktig i Norge

I andre nærmere bestemte tilfeller som nevnt i skatteforvaltningsforskriften § 2-13-2 skal NAV fastsette trygdeavgift og beregne pensjonsgivende inntekt.

Det er i utgangspunktet skattyter som har ansvaret for å avklare med NAV om han er medlem i trygden og skal betale trygdeavgift i Norge. Er det tvil om en skattyter er pliktig medlem i trygden, kan skattyter henvende seg til NAV Det skal fremgå av et eventuelt vedtak fra NAV om skattyter som er sjømann skal svare lav sats av den forholdsmessige del av personinntekten som faller på friperiodene i Norge. (Om korrigering av fastsettingen når en skattepliktig ikke har vært pliktig medlem, se Skattedirektørens rundskriv 14, tillegg 2 i Utv. 1976/413.)

Det er utarbeidet en landsdekkende samhandlingsrutine mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Skatteetaten som gir en detaljert beskrivelse av ansvarsfordeling og informasjonsflyt mellom etatene – se skatteetaten.no.

Om reglene for grensegjengere, se emnet «Utland – grensegjengere».