13.4 Egenkapitalandelen i selskapsregnskapet

Selskapsregnskapet, eller det konsoliderte regnskapet for den norske delen av konsernet, må være utarbeidet etter de samme regnskapsreglene og verdsettelsesprinsippene som konsernregnskapet. Dersom det er anvendt ulike prinsipper mv., må selskapsregnskapet, eller det konsoliderte regnskapet for den norske delen av konsernet, omarbeides i samsvar med de regnskapsreglene og verdsettelsesprinsippene som konsernregnskapet er utarbeidet etter. For begrenset skattepliktige skal regnskapet for den norske virksomheten anses som selskapsregnskap, se sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav c tredje punktum. Om krav til presentasjonsvaluta og regnskapsvaluta, se nærmere pkt. 3.

Etter eventuell omarbeiding av selskapsregnskapet slik at dette bygger på samme regnskapsregler og verdsettelsesprinsipper som konsernregnskapet, skal det gjøres følgende justeringer i selskapsregnskapet, se sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav d og e jf. bokstav a:

  • Positiv forretningsverdi i konsernregnskapet som kan tilskrives selskapet legges til balansesum og egenkapital. Negativ forretningsverdi i konsernregnskapet som kan tilskrives selskapet trekkes fra balansesum og egenkapital.
  • Merverdier i konsernregnskapet som kan tilskrives selskapet legges til balansesum og egenkapital. Mindreverdier i konsernregnskapet som kan tilskrives selskapet trekkes fra balansesum og egenkapital.
  • Utsatt skatteforpliktelse knyttet til de merverdiene som legges til egenkapital og balansesum trekkes fra egenkapitalen. Utsatt skattefordel knyttet til mindreverdier som trekkes fra egenkapital og balansesum legges til egenkapitalen.
  • Er selskapets gjeld verdsatt høyere i konsernregnskapet enn i selskapsregnskapet, legges differansen til balansesum og gjeld. Er selskapets gjeld verdsatt lavere i konsernregnskapet enn i selskapsregnskapet, trekkes differansen fra balansesum og gjeld.
  • Aksjer og andeler i selskap mv. som er konsolidert linje for linje i det konsernregnskapet som benyttes som grunnlag for beregning av konsernets egenkapitalandel, jf. sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav b, trekkes fra balansesum og egenkapital.
  • Fordringer mot selskap mv. som er konsolidert linje for linje i det konsernregnskapet som benyttes som grunnlag for beregning av konsernets egenkapitalandel, jf. sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav b, trekkes fra balansesum og gjeld.

Dersom egenkapitalen eller balansesum i konsernregnskapet er negativ etter reglene ovenfor, skal disse settes til null ved beregning av egenkapitalandelen. Dersom balansesummen settes til null, og egenkapitalandelen er større enn null, skal egenkapitalandelen settes til 100 %. Dersom både egenkapital og balansesum settes til null, skal også egenkapitalandelen settes til null %, se sktl. § 6-41 åttende ledd bokstav f.