2.1 Personer bosatt i Norge

2.1.1 Hovedregel

Personer som er skattepliktig som bosatt i Norge, har som hovedregel skatteplikt for gevinst/fradragsrett for tap ved realisasjon av aksjer mv. i norske og utenlandske selskaper, se sktl. § 10-31.

For personer gjelder skatteplikt for gevinst/fradragsrett for tap ved realisasjon av aksjer mv. etter sktl. § 10-30 for

  • aksjer i norsk eller utenlandsk selskap
  • andel i norsk eller utenlandsk verdipapirfond, jf. sktl. § 10-20 syvende ledd
  • egenkapitalbevis i sparebanker, gjensidige forsikringsselskaper, kredittforeninger og selveiende finansieringsforetak
  • fortrinnsrett til tegning av aksjer i norsk eller utenlandsk selskap og tildelingsbevis, jf. sktl. § 10-30 annet ledd

2.1.2 Unntak, andel/aksje i boligselskap

Skatteplikt/fradragsrett for gevinst/tap ved realisasjon av aksje mv. etter reglene i sktl. kapittel 10 gjelder ikke ved realisasjon av andel/aksje i boligselskap som nevnt i sktl. § 7-3 annet ledd, se sktl. § 10-30 første ledd tredje punktum og emnet «Bolig – boligselskap mv. og andelshaverne». Om gevinstbeskatning på slike andeler/aksjer, se emnet «Bolig – realisasjon».

2.1.3 Unntak, individuell pensjonsavtale og sparing til pensjon

Det er ikke skatteplikt/fradragsrett ved realisasjon av andel i verdipapirfond som er eid i forbindelse med den tidligere ordningen om IPA eller någjeldende ordning om individuell pensjonsavtale etter lov 27. juni 2008 nr. 62 om individuell pensjonsordning (IPS), se sktl. § 10-20 åttende ledd jf. syvende ledd. Se for øvrig emnet «Pensjon – individuell pensjonsordning (IPA og IPS)».

Det er ikke skatteplikt/fradragsrett ved realisasjon av andel i verdipapirfond som er eid i forbindelse med avtale om individuell sparing til pensjon etter sktl. § 6-47 første ledd bokstav d. Se for øvrig emnet «Pensjon – individuell sparing til pensjon».

2.1.4 Unntak, innskuddspensjon etter innskuddspensjonsloven

Det er ikke skatteplikt/fradragsrett ved realisasjon av andel i verdipapirfond som er eid i forbindelse med innskuddspensjon etter innskuddspensjonsloven, se sktl. § 10-20 åttende ledd. Se for øvrig emnet «Pensjon i arbeidsforhold – innskuddspensjon».

2.1.5 Frittstående tegningsretter

Gevinst ved realisasjon av frittstående tegningsretter, jf. asl./asal. § 11-12, følger ikke reglene om realisasjon av aksjer. Personer som er skattepliktige til Norge er imidlertid skattepliktige for gevinst etter sktl. § 5-1 og har rett til fradrag for tap etter sktl. § 6-2 første ledd.

2.1.6 Unntak, skatteavtale

Det kan i skatteavtale være særregler som unntar gevinst ved realisasjon av aksjer mv. i selskaper hjemmehørende i utlandet fra skatteplikt til Norge. I slike tilfeller vil det heller ikke være fradragsrett for tap, jf. sktl. § 9-4 annet ledd. Se for øvrig emnet «Utland – kapitalinntekter og kapitalgevinster», pkt. 6.3.

2.1.7 Unntak, utbytte er etter skatteavtale unntatt fra beskatning i Norge

Når det i skatteavtale er bestemt at utbytte skal være unntatt fra skattlegging i Norge, skal et beregnet tap ved realisasjon av aksjer i det utdelende selskapet reduseres med utbytte som aksjonæren har mottatt i sin eiertid. Slik reduksjon er begrenset til utbytte mottatt de siste 10 år før realisasjonen fant sted. Se sktl. § 10-32 fjerde ledd. Se for øvrig emnet «Utland – kapitalinntekter og kapitalgevinster», pkt. 6.1. Begrensningen gjelder heller ikke dersom aksjonæren tidligere har blitt skattlagt for utdelt overskudd fra selskapet etter reglene i sktl. § 10-67, se Prop.1 LS (2017-2018) pkt. 13.3 s. 187 og emnet «Utland – norsk kontrollert utenlandsk selskap (NOKUS)».