6.5 Skattleggingen av opsjonsfordelen

6.5.1 Den ansatte realiserer aksjene

Utsatt skattlegging til tidspunktet for realisasjon av aksjene skal foretas for fordel ved innløsning av opsjon som utgjør 1 million kroner eller mindre, jf. sktl. § 5-14 fjerde ledd bokstav a. Reglene gjelder bare hvor opsjonen innløses i aksjer. Utgjør fordelen mer enn 1 million kroner, skal den overskytende delen behandles etter de ordinære reglene om opsjoner i arbeidsforhold, se sktl. § 5-14 tredje ledd. Nærmere om dette, se pkt. 3.

Realiseres opsjonen på andre måter enn ved innløsning i aksjer, skal hele opsjonsfordelen skattlegges på vanlig måte.

Beløpsgrensen gjelder for en samlet opsjonsfordel i løpet av et inntektsår for hvert av skattyters ansettelsesforhold.

Når aksjene realiseres, skal ev. gevinst opptil opsjonsfordelen skattlegges som lønnsinntekt. Opsjonsfordelen skal også inngå i arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget dette året. Ev. overskytende gevinst på aksjene skattlegges som kapitalgevinst, jf. sktl. § 5-14 fjerde ledd bokstav b.

For at reglene skal få anvendelse, må arbeidsgiver på tidspunktet for innløsningen av opsjonen beregne en opsjonsfordel, jf. sktl. § 5-14 fjerde ledd bokstav c. Opsjonsfordelen utgjør differansen mellom aksjens omsetningsverdi og innløsningspris, fratrukket den ansattes kostpris for opsjonen. Den beregnede opsjonsfordelen må oppbevares av arbeidsgiver til tidspunktet for den ansattes realisasjon av aksjene.

6.5.2 Arbeidsforholdet avsluttes eller det går fem år uten at aksjene realiseres

Hvis aksje som er ervervet ved utøvelse av opsjon etter sktl. § 5-14 fjerde ledd ikke er realisert innen fem år etter tidspunktet for innløsningen av opsjonen, eller dersom arbeidsforholdet avsluttes i løpet av denne femårsperioden før aksjene realiseres, skal det gjennomføres beskatning som om aksjene ble realisert på det aktuelle tidspunktet, jf. FSFIN § 5-14-12 fjerde ledd.

Aksjenes verdi på tidspunktet for skattlegging fastsettes i samsvar med de alminnelige prinsippene for å fastsette markedsverdi av aksjer som er solgt til underkurs, se emnet «Aksjer – ansattes erverv til underpris». Hvis den stipulerte gevinsten er minst like høy som den beregnede opsjonsfordelen på innløsningstidspunktet, skal arbeidstaker lønnsbeskattes for den beregnede opsjonsfordelen. Dersom den stipulerte gevinsten er lavere enn den beregnede opsjonsfordelen, lønnsbeskattes bare gevinsten.

6.5.3 Skattlegging ved utflytting før det har gått fem år

Hvis skattyter blir ansett utflyttet fra Norge skal det foretas et skatteoppgjør som om aksjene hadde blitt realisert på dagen før utflyttingstidspunktet, jf. FSFIN § 5-14-12 femte ledd. Om vilkårene for å bli ansett utflyttet fra Norge, se emnet «Utland – skattemessig bosted».

Er det foretatt skattlegging i forbindelse med utflytting, skal gevinst som overstiger opsjonsfordelen inngå i en ev. skattlegging etter sktl. § 10-70, se emnet «Utland – gevinst og tap på aksjer og andeler mv. ved utflytting».