1.3 Meldepliktige samboere

1.3.1 Skatterettslige regler, hovedregler

Følgende regler i skatteloven som gjelder for ektefeller, gjelder tilsvarende for samboere som er meldepliktige etter folketrygdloven § 25-4 første ledd første punktum, jf. § 1-5

  • § 2-10 til § 2-15, jf. § 2-16
  • § 6-32 (minstefradrag), jf. § 6-32 tredje ledd siste punktum
  • § 15-4 (personfradrag), jf. § 15-4 tredje ledd
  • § 6-90 tredje ledd (fordeling mellom kommuner), jf. § 2-16
  • § 6-82 og overgangsreglene til § 6-83 (særfradrag), jf. § 2-16
  • § 10-48 (ektefellers deltakelse i selskap med deltakerfastsetting), jf. § 2-16
  • § 17-1 og § 17-2, jf. SSV § 6-4 (skattebegrensning), jf. § 17-2 tredje ledd

Se pkt. 1.3.5. Om unntak, se pkt. 1.3.2 og pkt. 1.3.3.

Skattelovens regler om ektefeller, som nevnt over, gjelder ikke for samboere som bare er meldepliktig etter ftrl. § 25-4 første ledd annet og tredje punktum, jf. § 3-2 femte ledd. Reglene gjelder således ikke for personer som har vært samboere i 12 av de siste 18 månedene uten at de har vært gift, og/eller har, eller har hatt felles barn. Se Ot.prp. nr. 1 (1993-94) pkt. 2.

Andre regler i skatteloven enn dem som er nevnt over, samt tilsvarende regler i andre lover som gjelder for ektefeller, gjelder ikke uten videre for meldepliktige samboere.

Om hvem som er meldepliktige etter folketrygdloven og hvilke av de meldepliktige samboere som skal behandles skatterettslig som ektefeller, se nedenfor.

Når Skatte-ABC bruker uttrykket «meldepliktige samboere» menes meldepliktige samboere som skal behandles skatterettslig som ektefeller. Når Skatte-ABC bruker uttrykket «ikke-meldepliktige samboere» menes alle andre samboere, også de som er meldepliktige etter folketrygdloven uten at de behandles som ektefeller etter skattereglene.

Når Skatte-ABC benytter ordet «ektefeller», gjelder reglene tilsvarende for meldepliktige samboere som omfattes av folketrygdloven § 25-4 første ledd første punktum, med mindre det uttrykkelig er tatt forbehold.

Om samboere som ikke er meldepliktige, se emnet «Samboere».

1.3.2 Skatterettslige regler, unntak for samboere meldepliktig etter folketrygdloven

Etter skattereglene skal samboere som bare mottar overgangsstønad (og som derfor ikke er «pensjonist» som nevnt i sktl. § 2-16 første ledd) ikke skattlegges som ektefeller selv om de er meldepliktige etter folketrygdloven. Når Skatte-ABC benytter uttrykket «meldepliktig samboer», omfatter dette ikke meldepliktige samboere som bare mottar overgangsstønad (fordi disse ikke regnes som pensjonister).

1.3.3 Skatterettslige regler, overgangsregler for samboere meldepliktig etter folketrygdloven

Ovennevnte regler gjelder ikke for samboere som begge gikk under definisjonen av meldepliktige samboere i den tidligere ftrl. (av 17. juni 1966 nr. 12) § 18-15 før 1. januar 1994, jf. sktl. § 2-16 annet ledd. Samboere som begge hadde pensjon før 1. januar 1994, men ikke omfattes av definisjonen i någjeldende ftrl. § 1-5, er meldepliktige f.o.m. det tidspunktet de fikk/får barn sammen.

1.3.4 Skatterettslige regler, tilfeller hvor det er tvil om samboerne er meldepliktige

Når vilkårene for meldeplikt er oppfylt, skal samboerne behandles som meldepliktige samboere, selv om samboerskapet ikke er meldt til NAV. Er det tvil om vilkårene er oppfylt, er det NAV som avgjør om et par er meldepliktig. NAVs avgjørelse er bindende. Er skattemyndighetene i tvil, bør NAV kontaktes.

1.3.5 Folketrygdens regler, hovedregler for meldeplikt etter ftrl. § 25-4 første ledd første punktum, jf. § 1-5

To personer som ikke er gift/registrerte partnere, er meldepliktige etter ftrl. § 25-4 første ledd første punktum, jf. § 1-5 (men ikke etter § 25-4 første ledd annet og tredje punktum, jf. § 3-2 femte ledd) når

  • minst en av dem har rett til pensjon eller overgangsstønad fra folketrygden, eller rett til avtalefestet pensjon med statstilskudd (AFP),
  • de er samboere dvs. de bor i samme bygning, se pkt. 1.3.6, og
  • paret enten
    • har eller har hatt felles barn, og/eller
    • tidligere har vært gift med hverandre eller vært registrerte partnere

Følgende utbetalinger til minst en av samboerne vil gi meldeplikt etter folketrygdreglene dersom vilkårene for øvrig er oppfylt

  • alderspensjon etter ftrl. kap. 19 og kap. 20
  • avtalefestet pensjon med statstilskudd (AFP)
  • pensjon eller overgangsstønad til tidligere familiepleier etter ftrl. kap. 16
  • pensjon eller overgangsstønad til gjenlevende etter ftrl. kap. 17

Personer som mottar ytelser etter folketrygdloven kap. 16 og 17 skal likevel ikke behandles skatterettslig som ektefeller, se pkt. 1.3.2 og pkt. 1.3.3.

Uføretrygd etter ftrl. kap. 12 utløser ikke meldeplikt til NAV, da uføretrygd ikke anses som pensjon etter ftrl. § 25-4.

1.3.6 Folketrygdens regler, når bor paret sammen

Etter ftrl. § 1-5 fjerde ledd regnes to personer som nevnt i pkt. 1.3.5 som "samboere" hvis de bor i samme bygning. Dette gjelder selv om de bor i hver sin del av bygningen. Etter reglene i folketrygdloven anses et seksjonert bygg som én bygning.

Bor personene i hver sin leilighet i samme boligblokk/leiegård med mer enn fire boenheter, kan NAV bestemme at de likevel ikke skal anses som samboere, jf. ftrl. § 1-5 fjerde ledd annet punktum. To personer som vanligvis bor sammen, regnes som samboere selv om de bor midlertidig atskilt.

Reglene ovenfor gjelder selv om årsaken til at de bor sammen er boligproblemer.

Det er det faktiske bostedet som er avgjørende, uavhengig av hvor personen er registrert i folkeregisteret.

1.3.7 Folketrygdens regler, felles barn

Felles barn forutsetter at farskapet er fastslått i medhold av lov. Et senere fastslått farskap har tilbakevirkende kraft. Adoptivbarn må være adoptert av den som ikke er barnets far/mor eventuelt av begge samboerne for at det skal anses som felles barn.

Er et fellesbarn født levende, er det uten betydning for meldeplikten om det senere dør eller blir bortadoptert.

1.3.8 Folketrygdens regler, inntreden av meldeplikt

Meldeplikt inntrer fra og med det tidspunktet alle vilkårene om meldeplikt foreligger, jf. ovenfor om vilkår. Tidspunktet for inntreden av meldeplikt trer da i stedet for dato for inngåelse av ekteskap.

1.3.9 Folketrygdens regler, opphør av meldeplikt

Meldeplikt opphører fra og med det tidspunktet minst ett av vilkårene for meldeplikt ikke lenger er oppfylt. Opphør av meldeplikt har samme skattemessige virkning som skilsmisse for ektefeller. Meldeplikt kan for eksempel opphøre når samboerne flytter fra hverandre eller ytelser som nevnt i pkt. 1.3.5 opphører.

Meldeplikten opphører ikke om et fellesbarn dør eller blir adoptert bort.