2.2 Nærmere om tilknytningen

For at ytelser mottatt fra andre enn arbeidsgiver skal være skattepliktige som fordel vunnet ved arbeid, må det være tilstrekkelig tilknytning mellom fordelen og arbeidsforholdet. Dette må bero på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Rabatter, gaver, reiser mv. mottatt fra arbeidsgivers forretningsforbindelser anses normalt å ha tilstrekkelig tilknytning til arbeidsforholdet. Begrepet forretningsforbindelse skal forstås vidt og omfatter blant annet

  • kunder
  • leverandører
  • andre som arbeidsgiver inngår avtale med om kjøp eller salg av varer eller tjenester
  • virksomheter som ansatte kjøper varer eller tjenester fra på vegne av arbeidsgiver, når kostnadene blir refundert av arbeidsgiver (f.eks. ved tjenestereise eller andre tjenstlige innkjøp)
  • andre virksomheter dersom det foreligger et element av bytteforhold ved at arbeidsgiver yter noe til denne for at arbeidstaker skal få rabatt

Har arbeidsgiver medvirket til å fremforhandle avtalen om rabatt, eller det foreligger en gjensidighet i avtaleforholdene mellom bedriftene om rabatt, er tilknytningskravet til arbeid oppfylt. I slike tilfeller vil rabatten være skattepliktig. Den skattepliktige verdien vil være differansen mellom det som betales og prisen i sluttbrukermarkedet. Nærmere om verdsettingen, se pkt. 4.

Om eksempler på grensedragningen når det gjelder kravet om tilknytning for at ytelsen skal anses som en fordel vunnet ved arbeid, se Skattedirektoratets prinsipputtalelserVeileder til reglene om rapportering og skattlegging av naturalytelser, oppdatert 15. januar 2021 - Skatteetaten og "Spørsmål og svar - naturalytelser".