9.4 Opphør av retten til utsettelse med betaling av skatten

9.4.1 Generelt

Er det ved uttak fra norsk beskatningsområde gitt utsettelse med betaling av skatten med renter, opphører retten til utsettelse hvis en av følgende begivenheter inntrer, jf. sktl. § 9-14 tiende ledd:

  • objektet realiseres
  • objektet tas ut til egen bruk
  • objektet gis bort
  • opphør av virksomhet i selskap med deltakerfastsetting som skattyter eier andeler i
  • skattyter ikke lenger er hjemmehørende i riket etter sktl. § 2-1 eller § 2-2 og ikke anses hjemmehørende i en annen EØS-stat
  • det ikke foreligger betryggende sikkerhet etter sktl. § 9-14 niende ledd siste punktum

Om når realisasjon anses å ha funnet sted, se pkt. 8.

9.4.2 Nærmere om realisasjon

Om hva som er realisasjon, se sktl. § 5-1 annet ledd og § 5-30, jf. § 9-2 og emnene «Realisasjonsbegrepet», «Aksjer – realisasjon», pkt. 3 og «Selskap med deltakerfastsetting – realisasjon av andel», pkt. 2.

Når det gjelder forpliktelser, vil realisasjon foreligge når forpliktelsen er oppfylt, ettergitt eller overført til et annet rettssubjekt. Ved delvis realisasjon faller utsettelsen med skattebetalingen bort forholdsmessig.

Som realisasjon anses også overføring av eiendeler, rettigheter og forpliktelser til et overtakende selskap ved fusjon og fisjon, jf. sktl. § 11-1 flg., omdanning av virksomhet, jf. sktl. § 11-20 og konserninterne overføringer, jf. sktl. § 11-21. Dette gjelder også hvor fusjonen eller fisjonen gjennomføres uten beskatning etter skatteloven kap. 11. I andre tilfeller kan det søkes Finansdepartementet om skattefritak etter sktl. § 11-21 og § 11-22, se § 11-21 fjerde ledd og § 11-22 femte ledd. Det vil da kunne settes vilkår om at den utsatte skatteforpliktelsen for gevinsten videreføres ved uttaket.